Creditorul s-a indreptat impotriva debitorului cu cerere privind emiterea unei somatii de plata, care a fost respinsa.
Ulterior creditorul introduce actiune in pretentii pe calea dreptului comun, fara a-l mai invita pe debitor la conciliere, considerand ca procedura ceruta de art.720(1) C.proc.civ. este indeplinita.
In cazul in care debitorul invoca exceptia prematuritatii, in opinia D-vs, cum se va pronunta instanta?
In masura in care aveti cunostinta, va rog sa-mi indicati ceva practica pentru cazuri asemanatoare.
Va multumesc
Introducerea cererii privind emiterea unei somatii de plata nu poate fi considerata conciliere.
Potrivit art. 720 ind.1 alin.1 în procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte. Aşa cum rezultă din textul citat, concilierea directă dintre părţi este obligatorie. O atare concluzie rezultă şi din prevederile art.720 ind.1 alin.5 C.proc.civ., text ce precizează că înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării prevăzute la alin. 2, dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile se anexează la cererea de chemare în judecată.
În situaţia în care nu s-a efectuat procedura prealabilă a concilierii, acţiunea se consideră prematur introdusă, invocându-se această excepţie” (C.S.J., S.com., dec.nr.2307/2003, în „Curierul judiciar” nr.4/2004, p.78). A se vedea şi Curtea de arbitraj comercial internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, încheierea din 9 octombrie 2001, în „Pandectele române” nr.1/2002, p.171-172.