avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat in sistemul public de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat in sistemul public de sanatate

Am 27 ani si sunt studenta. Am aflat ca peste 26 ani, nu mai sunt asigurata la Casa de Asigurari de sanatate. Eu am lucrat anul trecut, 2011, din iunie, pana in octombrie, apoi am intrat in primul an la facultate, la stat, la buget. Inainte de a lucra am fost coasigurata la sotul meu la servici.
Intrebarea mea este: pot sa fiu din nou coasigurat in conditiile in care in ultimele 12 luni am avut 3 luni lucrate, adica am obtinut venit? Doresc sa fac niste analize si nu as dori sa le platesc.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:08, 24 Martie 2012
Da, daca sotul este salariat poate sa va ia coasigurat cu conditia sa nu obtineti venituri proprii si sa nu detineti terenuri in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane.
Puteti sa-mi spuneti, va rog de ce acte am nevoie? Sotul meu a intrebat la munca si i s-a spus ca nu mai am dreptul deoarece am lucrat in ultimele 12 luni (iunie 2011-octombrie 2011).

As dori sa va mai intreb: daca raman insarcinata, in calitate de coasigurat am dreptul la toate analizele care se fac pentru gravide???????

Multumesc anticipat
1. Sotul dvs. depune la angajatorul sau urmatoarele:

-cerere prin care solicita inscrierea sotiei drept coasigurat al sau;
-declaratia data pe propria raspundere precum ca are sotia in intretinere;
-certificatul de casatorie;
-carte de identitate a sotiei;
-adeverinta eliberata de Administratia Financiara din care sa rezulte faptul ca sotia nu realizeaza venit.

In baza acestora angajatorul ii elibereaza apoi adeverinta de asigurat in care sotia figureaza drept coasigurat al sotului asigurat.

2. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:

a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;

b) tinerii cu vârsta de pânã la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizeazã venituri din muncã sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
@lorelena,

1."Sotul meu a intrebat la munca si i s-a spus ca nu mai am dreptul deoarece am lucrat in ultimele 12 luni (iunie 2011-octombrie 2011)."

Angajatorul se referea la faptul ca pt.2011 sotul nu putea sa va mai aiba in intretinere,atata timp cat ati obtinut venit impozabil mai mare de 250lei/lunar...implicit nu puteati sa fiti coasigurata.
Dar,daca incepand din acest an fiscal nu realizati niciun venit,ceea ce se va dovedi prin adeverinta eliberata de fisc,sotul dvs. poate solicita angajatorului sa va treaca in intretinere si de asemeni,puteti deveni coasigurata a acestuia.

2."As dori sa va mai intreb: daca raman insarcinata, in calitate de coasigurat am dreptul la toate analizele care se fac pentru gravide???????"

Aveati dreptul acesta,chiar daca nu ati fi coasigurata,pt. ca gravidele si femeile lauze sunt asigurate fara plata contributiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat krys_xndr krys_xndr Buna ziua, Am o nelamurire. Sunt insarcinata si nu mai lucrez de o luna de zile. La spitalul privat unde vreau sa nasc se cer urmatoarele: *[i]Toate ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala mariaelena1999 mariaelena1999 Buna ziua, Am 29 de ani si sunt insarcinata.Nu muncesc de vreo 3 ani deci in concluzie nu am asigurare medicala. As vrea sa va intreb daca sunt ... (vezi toată discuția)
Gravida obligata sa-si plateasca asigurarea medicala melinaR melinaR buna seara am o vecina care e gravida in 7 luni in urma cu 4 luni sotul a avut un accident si nu a mai putut sa munceasca acesta fiind asigurat dar sotia nu a ... (vezi toată discuția)