avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat

Buna ziua,
Am o nelamurire. Sunt insarcinata si nu mai lucrez de o luna de zile. La spitalul privat unde vreau sa nasc se cer urmatoarele:

*Toate gravidele si lauzele beneficiaza de coplata din partea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate in Euromaterna. Conform Legii 95 din 14 aprilie 2006, pentru a face dovada conditiei de asigurat, gravidele trebuie sa prezinte unul din urmatoarele documente:

1. Adeverinta de la locul de munca al gravidei / lauzei sau al sotului ( in cazul in care nu este asigurata graviva ) si o copie dupa ultimul ordin de plata prin care se face dovada ultimei plati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate
2. Adeverinta de la Administratia Financiara ce atesta faptul ca gravida ? lauza nu are venituri sau are venituri sub salariul minim brut pe tara.

Mai este nevoie ca sotul sa ma inscrie la asigurarile de sanatate ca si coasigurat?
Cel mai recent răspuns: krys_xndr , utilizator 20:33, 22 Februarie 2013
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.


2. Asadar pe perioada de sarcina si lauzie sunteti asigurata la sanatate fara plata contributiei.

3. Dar e bine sa fiti coasigurata a sotului pentru perioada de dupa lauzie (nici sotul si nici angajatorul lui nu platesc nimic in plus la asigurari de sanatate).
Nu sotul va inscrie la asigurarile de sanatate.:)
Sotul va declara la angajator persona in intretinere, aduceti adeverinta de la finante din care sa reiasa ca nu obtineti venituri, si deveniti coasgurat.:)


Legea 95/2006 Art. 213
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;


Din normele metodologice ale legii 57/2003 adica Codul Fiscal
90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.


In prezent insa,in calitate de femeie insarcinata si ulterior lauza, asa cum v-a spus si dl Tudor, sunteti asigurata.:)
Puteti deveni insa coasigurat al sotului dvs , si beneficia de asigurari de sanatate ulterior, pana in momentul in care va angajati:)
Buna seara,
Am o intrebare, nu are legatura cu subiectul discutat; de unde as putea sa fac rost de Codul de procedura penala si Codul de procedura civila din sursa sigura, actualizate, pt ca pe internet am gasit mai multe variante.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala mariaelena1999 mariaelena1999 Buna ziua, Am 29 de ani si sunt insarcinata.Nu muncesc de vreo 3 ani deci in concluzie nu am asigurare medicala. As vrea sa va intreb daca sunt ... (vezi toată discuția)
Coasigurare de sanatate in caz de sarcina si lauzie miruna82 miruna82 Buna ziua! Am urmatoarea problema: am fost angajata cu contract de munca pe perioada determinata si intre timp am ramas insarcinata. Din luna august am intrat ... (vezi toată discuția)
Decontare casmb lcojocaru lcojocaru Buna ziua, Sunt insarcinata si de curand am ramas fara servici, lucreaza numai sotul meu acum. Am foarte multe analize de facut in sarcina si intrebarea mea ... (vezi toată discuția)