avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurare de sanatate in caz de sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurare de sanatate in caz de sarcina si lauzie

Buna ziua! Am urmatoarea problema: am fost angajata cu contract de munca pe perioada determinata si intre timp am ramas insarcinata. Din luna august am intrat in concediu prenatal. Problema in acest moment este ca titularul de post s-a intors acum in septembrie la munca si atunci contractul meu s-a incheiat.
Am inteles ca pot primi in continuare indemnizatia pentru concediu prenatal si apoi postnatal direct de la casa de sanatate, in urma depunerii unor documente. Intrebarea mea ar fi urmatoarea: ce trebuie facut pentru a fi asigurata in continuare? Ma poate lua sotul in intretinere si atunci sa fiu coasigurata lui, avand in vedere ca eu am totusi aceste venituri din indemnizatia primita in baza certificatelor medicale de sarcina si lauzie de la casa de sanatate?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:46, 23 Septembrie 2010
Daca sunteti casatorita , cunteti prin lege asigurata daca sotul contribuie la fondul de sanatate. Pt. viitor se are in vedere o modificare legislativa in sensul ca doar persoanele care platesc contributii la fondul de sanatate sa beneficieze de asigurari de sanatate de stat cu unele exceptii.
Multumesc frumos pentru raspuns. Sotul meu este angajat si contribuie la fondul de sanatate. Asta inseamna ca nu mai trebuie facut nimic la casa de sanatate si atunci cand va veni vremea sa nasc ma voi prezenta la spital doar cu adevetinta de salariat a sotului? Sau tot trebuie facut un drum la casa de sanatate pentru a semna un contract de coasigurare?
1. Din Legea 95/2006:
Art. 213. -
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
...
f) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

2. Asadar gravidele si lauzele sunt asigurate fara plata contributiei.
Deci acum sunt asigurata cf art. 213, alin. 1 lit. f) din Legea 95/2006 pana la incetarea concediului de sarcina si lauzie?
Dar cand voi intra in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, voi fi asigurata cu plata contributiei (din ce am citit cf crt. 213, alin. 2 lit. c) din aceeasi lege)? Sau atunci ma poate lua sotul ca si coasigurat pentru a nu mai plati deloc aceasta contributie?
1. Asa este, sunteti asigurata si in perioada CCC pana la 2 ani.
2. Din OUG 148/2005:
Art. 16. - (1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra valorii acesteia si se suporta de la bugetul de stat.
(2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza celelalte contributii sociale obligatorii stabilite de lege.

Alte discuții în legătură

Coasigurat krys_xndr krys_xndr Buna ziua, Am o nelamurire. Sunt insarcinata si nu mai lucrez de o luna de zile. La spitalul privat unde vreau sa nasc se cer urmatoarele: *[i]Toate ... (vezi toată discuția)
Decontare casmb lcojocaru lcojocaru Buna ziua, Sunt insarcinata si de curand am ramas fara servici, lucreaza numai sotul meu acum. Am foarte multe analize de facut in sarcina si intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Casnica pe asigurarea sotului ContSters318961 ContSters318961 Buna ziua, Stau acasa,nu am lucrat niciodata,am 21 de ani si sunt insarcinata in 2 luni.Doresc sa va intreb daca pot trece pe asigurarea sotului?si daca,find ... (vezi toată discuția)