avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurare de sanatate in caz de sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurare de sanatate in caz de sarcina si lauzie

Buna ziua! Am urmatoarea problema: am fost angajata cu contract de munca pe perioada determinata si intre timp am ramas insarcinata. Din luna august am intrat in concediu prenatal. Problema in acest moment este ca titularul de post s-a intors acum in septembrie la munca si atunci contractul meu s-a incheiat.
Am inteles ca pot primi in continuare indemnizatia pentru concediu prenatal si apoi postnatal direct de la casa de sanatate, in urma depunerii unor documente. Intrebarea mea ar fi urmatoarea: ce trebuie facut pentru a fi asigurata in continuare? Ma poate lua sotul in intretinere si atunci sa fiu coasigurata lui, avand in vedere ca eu am totusi aceste venituri din indemnizatia primita in baza certificatelor medicale de sarcina si lauzie de la casa de sanatate?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:46, 23 Septembrie 2010
In acest caz, va rog sa imi spuneti concret: mi se va solicita la nastere la spital adeverinta de salariat sau alt document prin care sa dovedesc ca sunt asigurata? Pentru ca stiu sigur de la mai multe colege ca li s-a solicitat la maternitate adeverinta de salariat, iar eu practic nu am ce sa dau. Doar nu ma duc cu legea in brate sa le arat ca de fapt eu sunt asigurata, fiind in perioada de sarcina si lauzie??
1. In baza Legii 95/2006 Casa de Asigurari de Sanatate va elibereaza o adeverinta sau carnet de asigurat.
2. Asadar luati legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate.
3. Nici un spital nu da afara o gravida care trebuie sa nasca. Fiti fara grija.
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Revin cu o intrebare, si anume: asa cum am spus mai sus, eu in prezent sunt in concediu de sarcina si lauzie si primesc aceasta indemnizatie, astfel: o parte din septembrie direct de la angajator (pana la data la care a expirat contractul de munca) si apoi de la casa de sanatate (pana la finalul lunii septembrie si incepand cu luna octombrie). Deci, asta nu inseamna ca eu beneficiez de venituri?
Conform legii 95/2006, art. 213.
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
...
f) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Avand in vedere ca eu incasez indemnizatia pe concediu medical de sarcina si lauzie, care este mai mare decat salariul de baza minim brut pe tara, eu de fapt nu mai sunt asigurata??
1. Daca vi se plateste indemnizatia de maternitate inseamna ca ati fost asigurata la Sanatate si sunteti si in continuare pe toata perioada concediului de maternitate si a CCC pana la 2 ani.
2. Daca erati asigurata si fara venit, cu atat mai mult acum cand aveti un venit.
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat krys_xndr krys_xndr Buna ziua, Am o nelamurire. Sunt insarcinata si nu mai lucrez de o luna de zile. La spitalul privat unde vreau sa nasc se cer urmatoarele: *[i]Toate ... (vezi toată discuția)
Casnica pe asigurarea sotului ContSters318961 ContSters318961 Buna ziua, Stau acasa,nu am lucrat niciodata,am 21 de ani si sunt insarcinata in 2 luni.Doresc sa va intreb daca pot trece pe asigurarea sotului?si daca,find ... (vezi toată discuția)
Decontare casmb lcojocaru lcojocaru Buna ziua, Sunt insarcinata si de curand am ramas fara servici, lucreaza numai sotul meu acum. Am foarte multe analize de facut in sarcina si intrebarea mea ... (vezi toată discuția)