1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din slarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. Dvs. nu veti putea indeplini aceste conditii dac va angajati acum cand sunteti in luna a doua de sarcina (decat daca aveti perioade asimilate din cele descrise mai sus).
3. - Dar daca tatal indeplineste conditiile de mai sus poate inta el in CCC sau poate beneficia direct (fara sa intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- De la Primarie luati lista cu actele necesare pentru CCC sau pentru stimulentul de insertie, acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.
4. Puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca aveti cel putin o luna de zile lucrata in cele 12 luni premergatoare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
5. - Puteti sa fiti coasigurata sotului pentru sanatate.
- Sotul sa depuna actele necesare la angajatorul sau pentru a fi coasigurata (sa solicite de la angajator actele necesare).
6. - Dar, fiind gravida, sunteti asigurata fara plata contributiei la sanatate.
- Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...
(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin.(1) sau alin.(2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.
- Din Ordinul CNAS nr. 617/2007:
Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...
- Daca procedati ca mai sus obtineti adeverinta de asigurat de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
7. Indiferent de situatie veti beneficia si de alocatie de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.