1. Sotul dvs. poate benficia direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intre in concediu crestere copil (CCC).
2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
3. Deoarece dvs. nu puteti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) situl poate benficia de stimulentul de insertie incepand cu dfata nasterii copilului.
4. - Mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.
- Apoi depuneti actele tot la Primarie.
5. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...
(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fãrã plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţã de asigurat fãrã plata contribuţiei eliberat de casa de asigurãri de sãnãtate, care atestã aceastã calitate în urma prezentãrii la casa de asigurãri a documentelor care dovedesc cã se încadreazã în prevederile alin.(1) sau alin.(2). Acest document va fi vizat periodic, dupã caz, în urma prezentãrii, de cãtre persoana interesatã, la casa de asigurãri, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fãrã plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.
6. Din Ordinul CNAS nr. 617/2007:
Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...
7. Daca procedati ca mai sus si obtineti adeverinta de asigurat de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si puteti benficia de servicii medicale pe perioada de sarcina si lauzie.
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...