avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in 2 privinte:
1. eu am un pfa deschis de un an de zile, cu venit declarat de 600 lei/trimestru(obiectul de activitate e "act de divertisment"cu caracter ocazional) si in luna februarie trebuie sa nasc.
mi s-a spus de la casa de asigurari de sanatate ca as putea opta direct pentru stimulentul de insertie in loc de concediu crestere copil, in momentul in care nasc, pentru a nu-mi intrerupe activitatea de pfa.
este posibil asa ceva?
eu stiam ca trebuie sa-mi iau cic si abia apoi sa renunt daca vreau si sa iau pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului stimulentul de insertie...
2. avand in vedere ca nu o sa beneficiez de concediu pre si post natal,fapt datorat venitului mic inregistrat/luna(mai mic decat minimul pe economie)-fapt comunicat tot de casa de asigurari de sanatate, cand pot sa-mi depun dosarul pentru indemnizatie CIC? se poate imediat dupa nastere,sau trebuie sa treaca o perioada?


multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:01, 12 Ianuarie 2016
1. Deoarece nu puteti beneficia de conecdiu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) puteti solicita concediu crestere copil (CCC) sau stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

2. Puteti solicita direct stimulentul de insertie fara sa mai intrati in CCC.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Multumesc pentru raspuns.

La solicitarea stimuletului de insertie, dupa nasterea copilului, este obligatorie suspendarea activitatii PFA?sau imi pot continua activitatea pfa si primesc cei 500 lei lunar(stimulent de insertie)? inclin sa optez pt aceasta varianta daca este posibila, pt ca solicitarea CCC presupune suspendarea activitatii automat,nu?

MULTUMESC!
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati activitatea ca PFA.

2. Stimulentul de insertie il primiti numai daca continuati activitatea ca PFA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie patricia85 patricia85 Buna ziua,am o intrebare in legatura cu stimulentul de insertie.in iulie trebuie sa nasc iar postnatalul se va incheia undeva la mijlocul lui august.eu nu ... (vezi toată discuția)
Cic maria_corina29 maria_corina29 buna ziua, am un angajat care are sotia gravida. ea nu poate intra in CIC pt ca nu este asigurata si vrea sa intre el. [b]va intra in CIC dupa ce expira cele ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa-mi spuneti daca este corect cum procedez.....un tata doreste sa intre in CIC deoarece sotia nu are servici.....poate intra de la data nasteri ... (vezi toată discuția)