avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De ce drepturi beneficiez daca sunt gravida si nu sunt ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De ce drepturi beneficiez daca sunt gravida si nu sunt angajata?

Buna seara!As vrea sa aflu pana nu e prea tarziu sa iau anumite masuri de ce drepturi beneficiez eu atat ca gravida,dar si apoi dupa ce nasc.Copilul meu va beneficia in afara de cei 200 ron de la primarie si de indemnizatia de crestere a copilului de 600 ron?Sau trebuie sa cotizez la CAS o anumita perioada de timp?In spital beneficiez de gratuitate?Daca da chiar si la nastere,care va fi prin cezariana?
Va multumesc enorm anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:15, 1 Februarie 2012
Fara asigurare, nu beneficiati decat de alocatia de 200 lei de la primarie.
Indemnizatia si concediul de crestere a copilului pana la 2 ani se acorda doar daca aveti 12 luni de cotizare inainte de nasterea copilului. Cititi aici www.avocatnet.ro/content/for...

Puteti face asigurare de sanatate pentru a avea gratuitate la nastere in spital.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
ana-cer, moderator
Veti primi doar alocatia minorului in valoare de 200 de lei pana la 2 ani. Pentru a primi indemnizatia trebuia ca in ultimele 12 de dinaintea nasterii copilului sa fi avut venituri impozabile.

Asistenta pentru nastere in spitalele de stat este gratuita indiferent daca aveti sau nu asigurare dar cheltuielile pre-natale si post-natale vor fi suportate de dvs. daca nu aveti asigurare. Dupa nastere, copilul va beneficia de asistenta medicala gratuita, produse (lapte praf, alimente speciale) gratuite.

Puteti deveni coasigurata daca sotul este angajat si de asemenea poate intra el in concediu pentru cresterea copilului
1. Din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.

2. Asta inseamna ca sunteti asigurata la sanatate, fara plata contributiei, pe toata perioada de sarcina si lauzie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa stiu! monicapoterasoiu monicapoterasoiu Va rog sa ma ajutati cu un sfat,ce drepturi am daca sunt gravida si nu am nici un venit,nici servici.Cum pot sa procedez?Va multumesc din suflet. (vezi toată discuția)
Coasigurare si indemnizatie pentru ccc ralwca ralwca Buna ziua, Am si eu cateva intrebari legat de asigurarile de sanatate si indemnizatia de crestere copil. - daca nu lucrez si somajul l-am incheiat de ... (vezi toată discuția)
Coasigurare de sanatate in caz de sarcina si lauzie miruna82 miruna82 Buna ziua! Am urmatoarea problema: am fost angajata cu contract de munca pe perioada determinata si intre timp am ramas insarcinata. Din luna august am intrat ... (vezi toată discuția)