timi a scris:
In cazul SRL, nu se aplica art.150 si 153 ind 22 LSC. Prin urmare, in absenta unor prevederi restrictive ale actului constitutiv sau a unei HAGA de limitare a puterii acestuia, administratorul este liber sa incheie orice tip de acte, inclusiv acte de instrainare ale activelor.
In SRL vointa juridica a societatii este exprimata de administrator, astfel ca pentru valabilitatea actelor de instrainare nu este necesara o HAGA. Actele de instrainare incheiate in temeiul mandatului dat de asociatul majoritar si administrator al societatii vanzatoare, angajeaza societatea fata de cumparator, iar cel de-al doilea administrator, asociat minoritar, nu are calitatea de a ataca si a cere nulitatea contractelor, ci trebuie sa se supuna vointei societatii (ICCJ, Sectia comerciala, dec. nr. 896 din 8 martie 2004).
Da, este adevărat că prevederile legii cu privire la SA nu sunt aplicabile unei SRL. Dar...
Administratorul unei societăţi cu răspundere limitată poate încheia orice operaţiune care priveşte administrarea societăţii (cu excepţia limitărilor impuse prin actul constitutiv). Ori, actele de înstrăinare a unor bunuri care fac parte din activele societăţii nu sunt acte de administrare, ci acte de dispoziţie, asupra cărora nu se poate pronunţa decît adunarea generală a asociaţilor. Doar dacă ar fi vorba despre acte de înstrăinare a bunurilor care fac obiectul activităţii curente a societăţii, administratorul ar fi singurul în măsură să decidă (tot în limita puterilor conferite prin actul constitutiv).
Liviu S.Bordaş