Intr-o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un avans de 2200 euro, 5 % se poate institui ipoteca pe apartament ??valoarea apartamentului ?
Bunica mea a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un apartament, bunica fiind vanzatorul apartamentului iar cumparatorul foloseste programul Prima Casa, pentru avansul dat de cumparator 2200 euro se stipuleaza intre altele, citez daca promitenta vanzatoare ...nu isi indeplineste promisiunea de a incheia contractul de vanzare cumparare, cumparatorii vor avea dreptul ca la termenul fixat prin prezenta promisiune pentru autentificare sa solicite inscrierea in cartea funciara in favoarea acestora a unei ipoteci legale asupra imobilului, pentru restituirea sumei platite in baza antecontractului ...(2200 euro). Necitind tot continutul promisiunii , bunica nu a stiut, ne-am interesat ulterior la banci si am inteles ca de obicei nu se cere ipoteca pentru avansul de 5 %.
A-ti mai auzit de astfel de cazuri ?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ipoteca nu o cere banca, ea neavand nicio treaba cu recuperarea avansului achitat de promitentii cumparatori din surse proprii.
Eu inteleg ca promitentii cumparatori incearca sa se asigure in acest fel impotriva riscului ca promitenta vanzatoare sa fie in imposibilitatea de a restitui avansul in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, ar fi refuzat incheierea contractului de v/c.
In concluzie plata nu se poate face chase cum este scris in contract ci cash.
De obicei daca cumparatorul daca se razgandeste si nu mai cumpara apartamentul poate pierde avansul ??
De obicei nu. Pierderea avansului achitat trebuie stipulata intr-o clauza expresa - clauza de arvuna. In lipsa ei, poate fi obligat doar la plata daunelor (daca pot fi dovedite).
Cumparare apartament
alex_32
Buna ziua,
Doresc sa cumpar un apartament nou, intr-un ansamblu de mai multe blocuri in constructie, de la dezvoltator cu cash(avans la antecontract si plata ... (vezi toată discuția)