avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa I de munca se mai ia in calcul la stabilirea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa I de munca se mai ia in calcul la stabilirea varstei de pensionare si a cuantumului pensiei?

buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca grupa I de munca de care am beneficiat anterior datei de 01.04.2001 se mai ia in calcul la stabilirea varstei de pensionare si a cuantumului pensiei,deoarece mi s-a spus ca grupa I nu mai exista si s-a echivalat cu grupa a II-a.
ce solutie de rezolvare exista in cazul in care angajatorul unde am lucrat a refuzat in momentul lichidarii sa inregistreze in cartea de munca perioada in care am fost incadrata in grupa I de munca, iar acum refuza acordarea adeverintei care sa ateste aceasta incadrare.
va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:00, 21 Martie 2012
Perioada lucrata in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1.04.2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile incadrate in conditii speciale( Art.158. Legea 263/2010). Varsta de pensionare se reduce conform Art.55 Tabelului nr.1 din aceeasi lege.
Cei care au lucrat in grupa I beneficiaza de:
- perioada suplimentara la vechimea in munca( 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa I);
- majorarea punctajelor lunare realizate in perioada respectiva cu 50%.

Potrivit HG nr.257/2011 Art.126:
,,(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.”

Si Codul muncii la Art.34 alin 5 prevede:,, La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul,vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate."
1.- Perioadele lucrate in gr.I si a II-a de munca (deci inainte de 01.04.2001), sunt asimilate perioadelor lucrate in conditii deosebite de munca in vederea reducerii varstei standard de pensionare.
- Pentru perioadele lucrate in gr.I de munca se adauga la stagiul de cotizare 6 luni pentru fiecare an intreg lucrat.

2. Incepand cu data de 01.04.2001 exista conditii speciale de munca si conditii deosebite de munca.

3. Daca angajatorul refuza sa inregistreze in carnetul de munca perioadele lucrate in grupe superioare de munca sau sa va elibereze adeverinta care sa certifice aceasta atunci aveti doua posibilitati:
- sa faceti o sesizare la ITM;
- sa actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa i de munca s-a transformat in grupa ii de munca? nina55 nina55 am lucrat 7 ani in gr 1 de munca si pe4 ian 2012,a dus adeverinta la casa de pensii pt recalcularea deciziei si mi sa spus ca de la 01.01.2012 grupa 1 se ... (vezi toată discuția)
Activitate in conditii speciale mpetrea2000 mpetrea2000 buna ziua, Anterior datei de 1.04.2001 am fost incadrat in grupa I,cu 75%.In 2011 am dat uzina in judecata si am obtinut grupa I cu 100%. De la 1.04.2001 ... (vezi toată discuția)
Valabilitate perioada lucrata in grupa ii de munca alexi alexi La multi ani! Exista o data limita pana la care este valabila grupa a II-a de munca, eu avand adeverinta de grupa a II-a pe perioada 1979-1993, iar varsta de ... (vezi toată discuția)