m-am adresat trib sectia contencios cu o cerere prin care solicitam ca anrp sa fie obligata sa imi achita suma de bani stabilita prin decizia emisa de Presedintele anrp in baza legii nr. 9/1998.
instanta mi-a invocat inadmisibilitatea actiunii pentru ca nu am formulat plangere prealabila la anrp inainte de a ma adresa instantei.
art.7 din Legea 554/2004 Legea contenciosului administrativ: (1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in ipoteza in care legea speciala prevede o procedura administrativ-jurisdictionala, iar partea nu a optat pentru aceasta.
Anpr fiind o autoritate publica ne aflam sub incidenta art 7 din aceasta lege.
Procedura contenciosului administrativ reglementata de Legea 554 care se aplica in cazul contestarii unui act administrativ emis de o autoritate publica, intr-adevar prevede obligatia parcurgerii procedurii prealabile prin care se solicita autoritatii emitente a actului, anularea sau modificarea actului contestat. Dupa primirea raspunsului la aceasta plangere prealabila - daca acesta este negativ si nu este favorabil, este prevazut un termen de 6 luni pentru actionarea respectivei institutii in instanta. Nu te poti adresa instantei de contencios administrativ, decat dupa efectuarea procedurii prealabile.