avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pfa cod CAEN 4932 am dreptul sa am angajati?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pfa cod CAEN 4932 am dreptul sa am angajati?

Buna ziua,
In anul 2004 am infiintat un PFA, care prin anul 2008 l-am schimbat in I.I. ca sa pot sa am angajati. In urma cu o luna am un control de la Primarie si imi zice ca nu am dreptul ca sa functionez cu I.I. numai cu PFA. OK, am zis, schimbam inapoi in PFA. Le cer celor 2 angajati sa isi scrie demisia, urmand ca sa ii reangajez dupa ce imi iasa actele de la Registrul Comertului. In urma cu 8-9 zile din nou control de la primarie.... NU MAI ARE VOIE SA LUCREZE NIMENI PE AUTORIZATIA MEA DECAT EU !!! Stiind ca Ogu 44 din 2008, la art 17 interzice sa am angajati ca PFA, in anul 2011, in luna Mai apare OGU 46, care vine si modifica art 17 din OGU 44/2008. Avand in vedere ca codul CAEN 4932 este sub incidenta LEGII 38 si este o "LEGE SPECIALA" as dorii sa stiu daca este vreo modificare si la legea 265/2007 care a modificat Legea 38/2003.???

#-o#-o#-o

Doresc sa mentionez ca ma intereseaza in mod special modificarile aduse la Art 52, alin.(d) din Legea 265/2007.
Intr-un cuvant... AM sau NU voie sa angajez un sofer ???
ARe sau NU dreptul un taximetrist sa lucreze pe autorizatia mea de Independent?

Sincer am obosit sa intru in legalitate...
Cu respect.. AdrianR.
Conform OUG 44/2008 modificate, atat persoana fizica autorizata-PFA- cat si intreprinderea individuala -II- au dreptul de a angaja terti.

Astfel, pentru PFA: “OUG 44/2008 Art. 17 (1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii".
Iar pentru II: "Art. 24. - Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul persoană fizică, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii, şi poate colabora cu alte PFA, cu alţi întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni".

In urma aparitiei O.U.G. nr. 46 din 11 mai 2011, prin care s-a modificat art. 17 din OUG 44/2008, acordandu-se dreptul PFA de a avea angajati, reglementare imperativa si ulterioara Legii nr. 38 din 20/01/2003 actualizata, privind transportul în regim de taxi, PFA-ul sau II-ul detinator al autorizatiei au dreptul de a incheia contracte de munca cu orice terti, acestia avand dreptul, ca sarcina de serviciu, de a folosi autorizatia emisa pe numele PFA-ului/II-ului titular.
Dificultatile dv. sunt regretabile si se datoreaza neaplicarii corespunzatoare de catre autoritati a O.U.G. nr. 46 din 11 mai 2011, prin care s-a modificat art. 17 din OUG 44/2008.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/uti...
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru amabilitatea dumneavoastra, dar autoritatile locale, in spetza, Organele de control ale Primariei, mi-au invocat art 52, alin "d" , din legea 265/2007 , lege care a modificat Legea 38/2003, care este o "LEGE SPECIALA !".

OUG nr. 46 din 11 mai 2011 am intors-o pe toate partile... dar ....

..... se alica si la "LEGILE SPECIALE ?"

Va multumesc,
Cu stima AdrianR.
OUG 44 / 2008
[ link extern ]

Art. 1. -
(2) Prezenta ordonanţă de urgenţă nu se aplică profesiilor liberale, precum şi acelor activităţi economice a căror desfăşurare este organizată şi reglementată prin legi speciale.
Taximetria e reglementata de o lege speciala, OUG 44 / 2008 nu se aplica taximetriei.


ADAUGAT:

Legea 265/2007 care a modificat Legea 38/2003...

CAPITOLUL VI
Obligatiile transportatorilor autorizati, ale dispeceratelor taxi, ale taximetristilor si ale clientilor cu privire la desfasurarea operatiunilor de transport in regim de taxi”
53. Articolul 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
d) sa nu incredinteze, sub nicio forma, conducerea autovehiculului taxi, pentru a realiza serviciul de transport contractat, altui taximetrist, in cazul transportatorului autorizat care este persoana fizica sau asociatie familiala;
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
Popu, utilizator
Intrebare....
VREAU SA PLATESC TAXE, IMPOZITE, CONTRIBUTII LA BUGETUL LOCAL, CONTRIBUTII LA SISTEMUL DE SANATATE SI LA PENSII, vreau sa am o activitate comerciala din care sa "traiasca" si statul dar si inca cel putin 2 familii.......
etc etc....

POT ???
O lege imi permite... alta imi interzice....

Imi permite statul?..... sau poate statul imi permite dar autoritatile locale NU imi permit.....

mda... TRAIM IN ROMANIA.... SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL.....

Totusi inca nu am renuntat.....

Asa cum transportatorul persoana juridica are dreptul de a avea angajati, iar acestia au dreptul de a utiliza autorizatia de transport, conform noii reglementari, persoana fizica autorizata/intreprinderea individuala are dreptul de a angaja terti si de a utiliza autorizatia prin intermediul acestora.
Altfel, noua lege ar fi lipsita de efecte. Iar legea trebuie interpretata pentru a produce efecte, nu in sensul lipsirii de acestea.
Articolul 52 al. 1 lit. d) se aplica in trecut, conform vechii reglementari, pentru persoanele fizice si asociatii familiale, perioada in care persoana fizica autorizata nu avea dreptul de a angaja terti. Interpretarea legii vechi se face sistematic, luand in considerare noile prevederi legale. Avem de a face cu un "exces de zel" neproductiv si nu trebuie sa aiba nimeni de suferit de pe urma faptului ca legiuitorul nu ia masuri pentru modificarea expresa a tuturor prevederilor legale afectate de noua lege.
Consider ca sunt abrogate tacit dispozitiile art. 52 al. 1 lit d) din Legea 38/2003 prin prevederile ale O.U.G. 44/2008 modificate de O.U.G. 46/2011, in privinta persoanelor fizice autorizate si a intreprinderilor individuale, acestea avand astfel dreptul sa angajeze terti si sa exercite utilizarea autorizatiei prin angajatii lor legali. In situatia actuala, interzicerea utilizarii autorizatiei de catre angajatul PFA ar fi insasi o incalcare a autorizatiei care autorizeaza PFA-ul sa functioneze, o lipsire nejustificata a acestuia de dreptul de desfasurare a activitatilor legale, o interzicere neprevazuta expres in lege, si deci nelegala, a exercitarii drepturilor si a autorizatiilor sale prevazute de lege.

Voi formula o adresa catre primaria generala a capitalei si va voi transmite opinia PMB in acest sens.

Cu stima,

Luisa Mitroi
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pot sau nu pot ca pfa taxi sa angajez terte persoane mociandor mociandor DORESC SA STIU DACA POT SAU NU CA TAXIMETRIST pfa ,SA ANGAJEZ PERSOANE CU CARTE DE MUNCA . (vezi toată discuția)
Se poate vinde o licenta de taxi daca este pfa? StingaciuF StingaciuF Buna seara!Avem si noi o dilema.Vrem sa cumparam o licenta de taxi de la un vecin insa licenta este pfa.Este posibila cumpararea?Si cum se procedeaza?Ce acte ... (vezi toată discuția)
Pfa taxi poate angaja? banu20 banu20 Buna ziua, as dori sa intreb daca PFA cu autorizatie pentru taximetrie poate face angajari. Conform OUG 46/2011 publicata in M. OF 350/2011 eu am inteles ca ... (vezi toată discuția)