avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... litigiu privind materie prima introdusa in fabricatie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

litigiu privind materie prima introdusa in fabricatie

am achizitionat de la un dealer din Romania o materie prima furnizata de un producator din Uniunea Europeana. intrucat utilizarea materiei prime in procesul de fabricatie era foarte urgenta avand in vedere termenele contractuale de livrare a produselor executate de noi am introdus in fabricatie respectiva materie prima si am pastrat trei esantioane martor din care am prelevat probe pe care le-am trimis spre confirmare a calitatii la un laborator acreditat Renar. rezultatul ne-a venit dupa aprox. o saptamana timp in care materia prima a fost utilizata in intregime cu exceptia esantioanelor pastrate. rezultatele analizelor nu au fost conforme cu declaratia de conformitate a dealerului si nici cu certificatul de calitate al producatorului. am informat furnizorul din Ro si l-am anuntat ca am trimis contraprobe spre analiza la acelasi laborator acreditat Renar. contraprobele au iesit mai "bune" dar tot neconforme cu standardul de produs. dealerul a contestat acreditarea laboratorului romanesc si a propus in prima faza trimiterea la un laborator acreditat international a altpr probe luate din lotul respectiv. am fost de acord si le-am solicitat numele lab. internat., acreditarea lab, moment in care dealerul si-a schimbat pozitia, a solicitat returnarea intregii materii prime furnizate urmanad ca ei sa ne returneze banii. acestea cu toate ca i-am informat ca o parte din materia prima a fost utilizata in procesul de productie. atitudinea dealerului a devenit amenintatoare in sensul ca daca nu prezentam toata marfa, cateva zeci de tone, nu se va lua in considerare reclamatia noastra privind calitatea produselor furnizate, dupa o discutie cu ei ne-au avertizat ca se inregistreaza convorbirea, si alte tampenii asemanatoare. in sfarsit, duap descrierea litigiului cam pe lung am cateva intrebari care sa ma ajute in rezolvarea unui eventual litigiu in instanta:
1. sunt obligat de lege sa fac analize si incercari la toate materiile prime pe care le introduc in fabricatie, de exemplu, eu nu am un laborator propriu in care sa fac analize chimice din materii prime, iar efectuarea lor in alte laboratoare este excesiv de scumpa
2. daca am introdus in procesul de fabricatie intreaga cantitate de materie prima pe care nu o mai pot returna dealerului dar am pastrat esantioanele din care am constatat ca marfa nu este corespunzatoare, am vreo sansa intr-un eventual litigiu prin care sa demonstrez ca marfa lor nu a fost corespunzatoare (ma duc la alt laborator acreditat si demonstrez ca marfa nu este conforma)? cum se procedeaza in cazul in care ai folosit materia prima in totalitate si ai constatat ulterior ca nu este conforma?
3. avand in vedere ca au inregistrat convorbirea telefonica fara informarea mea in prealabil, dupa vreo 15 minute mi-au spus ca inregistreaza convorbirea in vederea folosirii intr-un eventual litigiu ! fapt ce m-a cam pus pe ganduri, ce lege sau articol de lege pot invoca ca au incalcat?
4. garantia acopera viciile ascunse?
5. refuza cu obstinatie transmiterea documentelor de calitate de la producator si a datelor de contact ale laboratorului international pe care tocmai ei l-au propus ptr contraexpertiza, ce pot face?
cam lunga povestea ,sper sa nu fie prea imbarligata. astept sfaturi de la cunoscatori. o zi buna.

Alte discuții în legătură

Plagă infectată. spitalul spune că sunt sănătos! misulino misulino In urma cu 3 saptamani am fost operat la un spital de stat din Bucuresti de granulom, dupa ce in octombrie 2017 fusesem operat in acelasi loc (zona inghinala) ... (vezi toată discuția)
Buletin de analiza pentru ingrediente cosmetice Andreea Vrc. Andreea Vrc. Buna ziua, Sunt curioasa daca cineva ma poate lamuri cu cateva aspecte. Sunt producator de produse cosmetice. Sunt cativa furnizori de materie prima din ... (vezi toată discuția)
Caracteristic substantei active de tip jwh Marka Marka Buna ziua. Solicit sprijinul dvs. pentru lamurirea interpretarii unor aspecte dintr-un raport de analiza tehnico-stiintifica. 1. Intr-o speta, instanta ... (vezi toată discuția)