Sunt curioasa daca cineva ma poate lamuri cu cateva aspecte.
Sunt producator de produse cosmetice. Sunt cativa furnizori de materie prima din Romania cu care colaborez. Din cate stiu acesti furnizori de materie prima (ingrediente cosmetice) sunt obligati sa furnizeze in mod gratuit documentatiile tehnice (MSDS si TDS) si buletinele de analiza ale ingredientelor.
Buletinele de analiza se efectueaza pe fiecare lot.
Din asta reiese ca eu ar trebui sa primesc in mod gratuit, indiferent de cantitatea achizitionata, aceste documente si buletine de analiza, la cerere evident.
Insa, un anumit furnizor percepe o taxa pe aceste buletine de analiza.
Este normal acest lucru? Cineva mi-a spus ca in lege apare clar ca trebuie furnizate in mod gratuit la cerere.
Lucru care se intampla cu alti furnizori.
Cunoaste cineva aceasta lege? Nu am reusit sa o gasesc pana in momentul de fata.
Nu trebuie facuta cerere pentru a se livra o data cu marfa, buletine de analiza, certificare de calitate, declaratii de conformitate, instructiuni de utilizare, toate documentele in original si traduse inlimba romana. In contractele incheiate intre parti se fac astfel de mentiuni. Este obligatie legala si fara aceste documente, marfa poate fi refuzata.
Daca se doresc alte documente (expl. fisa tehnica de securitate, etc.), acestea se cer si se platesc.
e pentru prima oara cand aflu despre o astfel de interpretare.
1. buletinele de analiza ce insotesc marfurile sunt intr-adevar gratuite, insa determinarile ce se regasesc acolo sunt conforme cu standardele producatorilor. daca un client solicita niste analize suplimentare, separate, etc., atunci laboratorul care le executa, indiferent al cui este, e indreptatit sa solicite contravaloarea prestatiilor. de exemplu, daca standardul firmei prevede ca analiza pH-ului sau si mai simplu, verificarea aspectului e suficienta pentru certificarea calitatii, atunci buletinul va contine doar aceaasta analiza.
2. MSDS si TDS nu sunt buletine de analiza, ci specificatii. Daca este vorba de substante cu puritate definita acestea sunt usor accesibile, online, insa materiile prime cosmetice sunt deseori amestecuri cu compozitie variabila (cum ar fi lanolina) si atunci producatorii pot sa se refere la alte tipuri de standarde, cum ar fi farmacopeea.
finalmente, tot acest dans al documentatiei face parte din negocierea contractului de furnizare.
sper ca am reusit sa va satisfac, macar in parte, curiozitatea. in replica, puteti sa-mi spuneti cum folositi buletinele de analiza si specificatiile, altfel decat pentru a le indosaria?