avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA neimpozabil in Romania sau scutit cu drept de deducere
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

neimpozabil in Romania sau scutit cu drept de deducere

Buna ziua,

O societate platitoare de TVA si inregistrata in ROI, facturaeaza o prestare de servicii unei firme care are cod valid de TVA, la rubrica TVA ce voi scrie: "scutit cu drept de deducere" sau "neimpozabil in Romania"

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: a_bogdan , utilizator 21:22, 22 Martie 2012
Daca persoana impozabila catre care sunt prestate serviciile este stabilita in afara Romaniei si locul prestarii se considera a fi la beneficiar (conform art. 133(2) din codul fiscal) atunci tratamentul de TVA este "neimpozabil in Romania".
Scutit cu drept de deducere.

Cu stima
Imi permiteti va rog sa va intreb pe ce va bazati cand spuneti "scutit cu drept de deducere"? Lucrez de aproape 6 ani in consultanta din care 4 specializare pe TVA si vreau sa cred ca stiu ce vorbesc cand vine vorba de acest subiect, altfel nu deschid gura...deci:

Conform art. 133 alin. (2) din codul fiscal
"Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită."

Cu alte cuvinte locul prestarii in cazul serviciilor intracomunitare, ca si regula generala, se considera a fi in statul membru in care este stabilit beneficiarul (spun ca si regula generala pentru ca probabil stiti ca exista si anumite categorii de servicii la art. 133 alin. (4) pentru care sunt prevazute prevederi speciale cu privire la locul prestarii). Drept urmare, aceste operatiuni se declara si in decontul de TVA la randul 3 "Livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE)" si nicidecum la randul 13 "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere". De altfel, daca verificati instructiunile de completare a decontului de TVA o sa vedeti ca la randul 13 se declara baza de impozitare pentru operatiunile scutite conform art. 143 (1), 144, 144^1, o parte din 141 (2) precum si operatiunile pentru care se aplica masurile de simplificare de la art. 160.

De asemenea, art. 126 (operatiuni impozabile) alin. (1) mentioneaza ca, din punct de vedere al TVA, sunt operatiuni impozabile in Romania cele pentru care "locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania". Drept urmare, pentru ca o operatiune sa poata fi considerata scutita de TVA trebuie in primul rand sa aiba locul prestarii in Romania!

In concluzie, eu consider ca tratamentul corect este "neimpozabil in Romania".
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
a_bogdan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Tva servicii de cazare sanducatanas sanducatanas S.R.L., proprietara unui hotel, cazeaza lucratori ai unei firme din Bulgaria. Cum se intocmeste factura? Cu sau fara TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Taxare inversa la dobanzi? Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua M-ar interasa si pe mine urmatoarea problema: In cazul in care primesc factura de la o persoana juridica impozabila care nu este membra UE si ... (vezi toată discuția)