avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune- posesie viciata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune- posesie viciata?

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma lamuriti intr-un caz de uzucapiune.
Pe scurt: matusa mea care mosteneste 1/2 din proprietatea avuta de bunica, nu vrea sa facem succesiunea la notar (intentia ei este sa mai traga de timp inca 3 ani sa se implineasca 20 de ani si sa devina proprietar prin uzucapiune).In instanta nu reusim sa o facem deoarece in Bucuresti imobilele sunt foarte scumpe,iar taxa de timbru se ridica la o valoare pe care eu si fratii mei, care mostenim cealata jumatate nu ne-o putem permite, deocamdata. Ma intereseaza:
1.- daca dupa 20 de ani matusa poate obtine proprietatea prin cerere in instanta.
2.-daca la respectivul proces de uzucapiune suntem citati si noi ceilalti mostenitori.
3.-daca deschidem proces de succesiune si nu reusim sa platim taxa de timbru, aceasta actiune in instanta poate fi folosita pentru a impiedica uzucapiunea,prezentand posesia ca viciata?
Mentionez ca matusa foloseste proprietetea ca pe o casa de weekend,iar noi nu am mai fost pe acolo de la moartea bunicii.Cu multumiri anticipate pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 21:02, 22 Martie 2012
Daca posesia a fost viciata nu va uzucapa.
De vreme ce dv sunteti mostenitor, ce sa mai uzucapeze matusa dumneavoastra. Dumneavoastra impreuna cu ceilalti mostenitori nu sunteti limitati in timp a iesi din indiviziune. Un certificat de mostenitor ar fi suficient.
Daca se va deschide un proces impotriva dumneavoastra veti fi citat cu certitudine.
Daca nu ma inseala memoria, instanta poate da in debit partea, in ceea ce priveste taxa de timbru, ori dupa caz poate scuti in conditiile legi de la plata aceste taxe.
codul civil anterior, precum și codul civil actual, admit posibilitatea ca succesorul să beneficieze de justul titlu (condiție necesară pentru a uzucapa), prin transmisiune, deci, din punctul acesta de vedere mătușa dvs îndeplinește această condiție.
o altă condiție care trebuie îndeplinită (pe care n-am înțeles-o din spusele dvs.) este aceea să fi trecut 20 de ani (10 ani potrivit noului cod civil) de la moartea bunicii dvs până la introducerea cererii în instanță.
deschiderea succesiunii, cum nimeni nu e obligat a rămâne în indiviziune, în timp util însă, va afecta posibilitatea de a uzucapa peste jumătatea care vi se cuvine dvs.
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
george_puchiu, utilizator
Stimat forumist,

Nu ar trebui să vă faceți porbleme în legătură cu admiterea unei eventuale uzucapiuni.

Avantajul de dvs este acela că uzucapiunea nu acționează între coindivizari, fiind unul din pirncipiile de drept incidente în uzucapiune. Nu sunt, deci, de acord că s-ar putea invoca un just titlu de către mătușă.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Buna ziua aş dori să primesc un răspuns pertinent la următoarea întrebare. dacă sora mamei mele, împreună cu soţul ei au locuit timp de 33 de ani în ... (vezi toată discuția)
Care puteti a-mi oferi o lamurire? teodosie113 teodosie113 Coproprietatea este valabila si in cazul cand trei persoane sunt proprietare pe cate un apartament, situate in aceeasi cladire? In cazul dat este posibila ... (vezi toată discuția)