avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... care puteti a-mi oferi o lamurire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

care puteti a-mi oferi o lamurire?

Coproprietatea este valabila si in cazul cand trei persoane sunt proprietare pe cate un apartament, situate in aceeasi cladire?
In cazul dat este posibila uzucapiunea mica de 10-20 ani daca unul dintre proprietari a dobandit dreptul sau in urma unui certificat de mostenitor anul acesta dar autoarea lui a decedat in urma cu 15 ani si el de abia acum a aflat ca este proprietar si pe un apartament in acea cladire?
Inca un element este faptul ca 2 proprietari au pe acte si intreg terenul pe care se afla cladirea si curtea.
Cel mai recent răspuns: teodosie113 , utilizator 00:13, 30 Noiembrie 2010
sunt coproprietari pe cotele indivize din cladire. nu se poate invoca uzucapiunea in situatia evocata de dvs.
cele 3 apartamente nu se pot afla in indiviziune daca au acte de proprietate diferite .Nefiind in indiviziune fiecare poate avea regimul sau juridic. Pentru uzucapiunea de 10 ani este necesara buna credinta si un just titlu .Dvs. probabil ca ati fost chirias si chiriasul nu poate uzucapa. Mergeti cu actele la un avocat .
Cum o definiti buna credinta si ce ar reprezenta un just titlu. Nu sunt chirias ci unul dintre preoprietari. Mai precis eu am cumparat de la matusa lui in urma cu 17 ani iar vecinul meu de la mama mostenitorului in urma cu cca 12 ani . Noi am facut si partajul terenului acesta fiind cumparat de noi in indiviziune iar acum el are pretentie de servitute prin curte catre camerele lui.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
teodosie113, utilizator
Buna credinta: Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,
conform legii; obligatie de comportare conform cu regulile de convietuire, care revine partilor la incheierea si executarea unei conventii.
Potrivit art.1897 Cod civil ,justa cauza este orice titlu translativ de proprietate, precum vinderea,schimbul etc.(alin1),un titlu nul neputând servi de baza prescriptiei de la 10 la 20 de ani (alin.2).
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
elena138, utilizator
Daca sunteti proprietar nu puteti uzucapa. Eventual o actiune in revendicare, desi nu prea se intelege despre ce e vorba...
Si cine nu are acces la apartamentul lui poate solicita instantei recunoasterea unei servituti de trecere...
In sfarsit, daca doriti sa detaliati putin, ne-ar face placere sa va raspundem mai la obiect.

Alte discuții în legătură

Multumesc celui care imi ofera o lamurire teodosie113 teodosie113 Buna seara tuturor Nu sunt expert in materie si sunt bulversat total. De profesie sunt teolog. Iata care este problema mea In anul 1998 am cumparat ,, casa ... (vezi toată discuția)
Cine este competent sa ne rezolve problema teodosie113 teodosie113 Pot folosii UZUCAPIUNEA MICA in urmatoarea speta Un corp de cladire si teren au fost lasate testament in anul 1970 de catre ZZ la doua nepoate. IM 1/2 din ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare teodu teodu Am cumparat o casa in anul 1998. In contractul de vanzare cumparare vanzatorul imi vinde corp cladire A avand 2 camere 2 holuri 1 bucatarie 1/2 dintr-o camera ... (vezi toată discuția)