Buna seara....doresc sa divortez de sotul meu..in prima faza sotul a fost de acord cu divortul la primarie,neavand copii si bunuri comune.Acum nu mai este de gasit si vreau sa intentez actiunea de divort la tribunal fara sa ma reprezinte un avocat.Este posibil acest lucru?Ce taxe sunt de platit si ce documente sunt necesare?Cat dureaza un divort la tribunal?Va multumesc anticipat.
1.este posibil sa divortati fara avocat;
2.taxa de timbru judiciara este de 39 de lei si timbru judiciar de 0,3 lei;
3.acte necesare: certificatull de casatorie in original si toate inscrisurile pe care le considerati necesare in sustinerea cererii dvs + cererea de chemare in judecata;
4.instanta competenta este judecatoria, nu tribunalul;
5. durata procesului depinde de gradul de incarcare al instantei de judecata si de problemele care apar (daca sotul nu este de acord cu divortul si va obstructioneaza).
Instanta competenta sa desfaca casatoria este Judecatoria si nu tribunalul. Taxa de ce trebuie platita este de 39 de ron, in contul judecatoriei ce va solutiona divortul. Se va depune cerere de divort, certificat de casatoriei in original, copie carte de identitate daca se poate a dumneavoastra si a sotului.
Merge si fara avocat, in materie civila este o optine, in materie penala, dupa caz este o obligatie, prezenta unui avocat.:).
In maxim 4 luni cred ca se finalizeaza procedura in fata primei instante, asta in cazul in care veti avea procedura indeplinita.
Va puteti descurca si fara avocat in fata instantei.
Insa, pentru a ajunge in fata instantei va trebui sa va redacteze actiunea de divort un avocat deoarece trebuie respectate anumite cerinte impuse de lege.
Divort
ivanov teodora
As avea o mare rugaminte daca imi poate spune cineva pentru a inainta divort cand unul din parteneri nu este deacord imi trebuie neaparat avocat atunci cand ... (vezi toată discuția)