avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj in cazul unui divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj in cazul unui divort

Buna ziua
Am nevoie de cateva lamuriri in situatia de fata.In timpul casatoriei parintii ne-au donat in cota de 50% fiecaruia o parte dintr-o casa proprietate personala. prin act notarial fara vreo clauza fiecaruia o parte dintr-o casa proprietate personala.La respectiva casa s-au adus imbunatatiri in timpul casatoriei din bani proveniti in mare parte din bani castigati de mine pe care nu-i pot dovedi si bani primiti ca donatie din mana de la parintii mei fara vreun act doveditor.De respectiva renovare sa ocupat socrul meu caruia i-am facut procura notariala pt. a se ocupa de amenajare si renovarea casei, toate chitantele si facturile fiind pe numele lui. In cazul unui partaj fiecare va primi 50% sau in functie de cota de contributie la amenajare.Mentionez ca donatori vreau sa atace pe caz de ingratitudine donatia respectiva pt injurii aduse lor si rau comprtament fata de donatori.
multumesc mult si o zi buna
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:54, 23 Noiembrie 2008
Casa e imparte 50% fiecare.
Socrul are dreptul la banii invetiti.
banii investiti de socru sunt bani proveniti din donatii de mana si bani castigati de mine,el a avut numai calitatea de ai administra si plati facturile care au necesitat realizarii amenajarii.
Daca parintii dvs. vor reusi sa revoce donatia (pentru ingratitudine banuiesc), acest fapt va afecta dreptul de proprietate asupra imobilului.Odata revocata donatia , 1/2 din imobil reintra in patrimoniul donatorilor (a parintilor dvs.) iar bunul imobil nefiind bun comun, nu mai intra la partaj.
Se impune suspendarea partajului intre soti pana la solutionarea revocarii donatiei.
Se poate partaja doar un drept de creanta reprezentand contravaloarea imbunatatirilor aduse imobilului, iar suma va fi stabilita in urma administrarii probatoriilor de catre instanta.
Trebuie numai ca parintii dvs. sa fie atenti la termenul de prescriptie, adica cererea de revocare trebuie facuta conform art.833 C.civ., in termen de un an din ziua faptului, sau din ziua cand donatorul a cunoscut faptul (injuriile grave-art.831 alin 2 C.civ.)
ghita_1976 a scris:

banii investiti de socru sunt bani proveniti din donatii de mana si bani castigati de mine,el a avut numai calitatea de ai administra si plati facturile care au necesitat realizarii amenajarii.


In acest caz totul va depinde de probatiunea din instanta.Va poate creste cota la partaj.
El a lucrat doar pentru a realiza lucrarile.A fost un mandatar.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate comuna cu parintii buna ziua, avem un imobil proprietate ... ddana3511 ddana3511 Proprietate comuna cu parintii Buna ziua, avem un imobil proprietate comuna cu parintii cota 50/50 , nu e stipulat in contract care parte este al nostru care ... (vezi toată discuția)
Donatia griglucia griglucia In urma divortului mi-a ramas casa care la baza ei este o donatie din partea fostiilor socrii,fostul sot mi-a lasat casa mie in urma partajului.Mentionaz ca eu ... (vezi toată discuția)
Retragere donatie blitzmate blitzmate buna seara va prezint pe scurt situatia: detin in proprietate un apartament obtinut prin donatie de la parintii mei, cu pastrarea dreptului de uzufruct ... (vezi toată discuția)