avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime munca

Buna seara,

Ma intereseaza sa aflu daca stagiile de practica (ulterioare absolvirii de studii postuniversitare) pot fi considerate vechime in munca. Sau vechimea in munca este considerata doar din momentul semnarii unui contract de munca?

Ma intereseaza pentru un loc de munca in domeniul public care cere explicit ~minim x ani vechime munca~.

Va multumesc anticipat!
Irina C.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:15, 25 Martie 2012
1. Stagiile de practica nu constituie vechime in munca,conform art.16(4)Codul Muncii:
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
2.De regula pt. ocuparea unor posturi in domeniul public se solicita vechime in specialitatea postului,sau vechime in specialitatea studiilor absolvite si nu vechme in munca...
Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.

Adeverinta de stagiu este vizata de catre ITM in baza unor documente anexate la aceasta adeverinta , si anume: c.i.m., copie de pe diploma de licenta sau adeverinta eliberata de catre institutia de invatamant superior ... prin urmare, perioada de stagiu constituie vechime in munca.
Numai ca utilizatoarea vorbeste despre stagii de practica postuniversitara,care pot fi si stagii de internship,in care practicantul nu are un cim si calitate de angajat...
Efectuarea unor stagii de practica nu se face aleatoriu ... in cazul unui control al organelor abilitate se poate constata munca la negru ...
Indiferent de modalitatea în care este prestată munca, întotdeauna trebuie să existe o bază legală şi documente justificative semnate de părţile implicate,fie ca este vorba despre un contract/conventie de practica,sau un contract de munca.
Cand va fi adoptata insa legea privind internshipul,se vor lamuri exact si aceste aspecte.

Alte discuții în legătură

Ce spune legea priving stagiile de internship Chriss14 Chriss14 Buna seara. Vreau, va rog frumos, sa-mi explicati in detaliu care este situatia cu internshipurile neplatite si care sunt beneficiile companiei / angajatorului ... (vezi toată discuția)
Trebuie să fac voluntariat în cadrul unui laborator, dar sunt în concediul de creștere a copilului. mă afectează în vreun fel contractul de muncă fără plată? Melania91 Melania91 Buna seara, sunt in CCC si studenta la master Biologie medicală. Am terminat facultatea de Biologie și trebuie sa fac voluntariat in cadrul unui laborator ... (vezi toată discuția)
Acreditarea ca mediator Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, Pentru a fi acreditat ca MEDIATOR , am inteles ca O CONDITIE este ca absolventul cursurilor de mediator si pentru a putea profesa intr-o ... (vezi toată discuția)