Buna ziua,am mare nevoie de cateva sfaturi.
Matusa mea s-a hotarat sa vanda casa si terenul aferent,suprafata de 530 mp.Pe titlu are doar 289mp,iar la masuratori pentru schita cadastrala au iesit 530mp.Casa este de mai bine de 50 de ani si nu are autorizatie de constructie,iar in urma cu 2-3 ani s-au mai construit doua camere.La notar ni s-a cerut si casa sa fie intabulata. Cum se procedeaza in astfel de situatii si mi s-a spus ca inainte trebuie facuta in instanta o actiune in constatare,daca am inteles bine?
va rog tare mult sa ma lamuriti!
Vi s-a sugerat sa introduceti in instanta o actiune in constatarea dreptului dvs. de proprietate (adica al matusii), conform art. 111 Cod procedura civila.
In opinia mea puteti cere realizarea dreptului, invocand uzucapiunea mare, caz in care actiunea in constatare nu poate fi primita.
Multumesc pentru raspunsuri.
Vreau sa va mai intreb:nu se poate fara actiune in instanta,doar cu un certificat de la primarie care atesta ca este proprietara de 50 si apoi sa se incheie actul la notar?
Iar pentru actiunea in instanta pe cine chem in contradictoriu?
Va rog sa ma lamuriti!
Primaria nu va poate da certificatul.
Pe vanzatori sau pe mostenitorii lor ii chemati in judecata.
Daca nu aveti act de vanzare - cumparare trebuie sa aflati cine este proprietarul.
Este recomandabil sa consultati un avocat care sa vada si actele.
Succesiune
bitbad2006
Suntem trei surori si vrem sa deschidem succesiunea in urma decesului mamei.Am observat ca in certificatele noastre de nastere este o greseala la numele mamei ... (vezi toată discuția)