avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intoarcere concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intoarcere concediu crestere copil

Pe data de 5 martie m-am intors din concediu crestere copil inainte de a face 2 ani de zile (mentionez ca am prins legea veche). Mi s-a spus ca pot beneficia de 6 ore pana la finalizarea celor 2 ani dar din pacate acest lucru nu se poate conform CCM (asa mi s-a spus la HR desi nu am fost anuntata de aceste schimbari). Exista vreo modalitate, lege sau ceva ce imi permite sa stau 6 ore pana se vor termina cei 2 ani de zile legal de crestere si ingrijire copil? Multumesc
CCM unic la nivel national pe anii 2007-2010 NU MAI ESTE IN VIGOARE.
Este adevarat ca la art. 17 din acesta era prevazuta aceasta posibilitate.
Daca acea prevedere nu a fost preluata si in CCM al unitatii, angajatorul nu va are obligatia de a va acorda acest drept.
1. Reducerea programului cu 2 ore este valabil pentru femeile care alapteaza, pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca:" Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare. "

2. Pentru situatia in care copilul are mai mult de 1 an, la data prezentei, singura solutie ar fi sa solicitati angajatorului trecerea la un CIM cu timp partial, respectiv de la norma intreaga de 8 ore/zi la 6 ore/zi. Aceasta va presupune ca si drepturile dvs. salariale vor fi reduse proportional in noile conditii. Dvs. decideti daca aveti nevoie de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil asx asx Urmeaza sa ma intorc din concediu de crestere copil pentru care am optat pentru perioada de 1 an .Conform legii pot beneficia de program redus de 6 ore pana ... (vezi toată discuția)
Protectia maternitatii la locul de munca ioanamitrea ioanamitrea Au dreptul mamele care alapteaza la un program redus pana implineste copilul varsta de 2 ani? Daca da, in ce conditii? OUG 96/2003 art 17 e actualizata? ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mihaela_simi mihaela_simi Cat timp are dreptul mama la program de lucru redus (6 ore) la intoarcerea din concediul de crestere a copilului? (vezi toată discuția)