Buna tuturor. Va prezint succint un caz al unor chiriasi (familie cu 2 copii mici) cu contract de inchiriere sub semnatura privata. Proprietara doreste sa vanda apt in curand. Viitorul proprietar e obligat sa respecte clauzele contractuale pana la data incetarii contractului de inchiriere? Inclusiv cuantumul chiriei? Multumesc.
Raspunsul la intrebarea dvs. se gaseste in art. 1811 Cod civil litera a sau b. Daca nu exista nici una dintre situatii, nu se va putea face opozabil contractul fata de cel care dobandeste apartamentul.
Multumesc.Aveam informatia asta insa partial. Totusi, NCC nu spune explicit (ori nu am vazut eu) ca dobanditorul e tinut sa respecte inclusiv cuantumul chiriei. Altfel, mareste chiria si forteaza astfel pe chirias sa plece de buna voie.
Se va aplica art. 1813 Cod Civil: "in cazurile prevazute la art. 1811 dobanditorul se subroga in toate drepturile si obligatiile locatorului care izvorasc din locatiune". Locatorul este obligat sa comunice potentialului dobanditor existenta unui contract de inchiriere, iar acesta, tinand cont de contractul de inchiriere, are optiunea sa cumpere imobilul sau nu.
Multumesc. Am observat ca ati subliniat "obligatiile"...totusi chiria nu este o obligatie, ci un drept al locatorului. Cred ca as putea sa ma prevalez de o clauza contractuala ce prevede ca orice modif a contractului (inteleg aici si valoarea chiriei) se va consemna in scris si va reprezenta acordul de vointa al ambelor parti. Ce spuneti?
Interpretati gresit. Obligatiile locatorului (proprietarului) intr-un contract de inchiriere sunt sa puna la dispozitia locatarului (chiriasul) spatiul, sa nu il tulbure in folosinta lui, sa respecte perioada pentru care a pus la dispozitie spatiul, sa nu modifice cuantumul chiriei fara acordul celeilalte parti etc.
Chiria este pretul contractului de locatiune (incasarea acesteia este un drept pentru locator), iar pentru locatar este o obligatie (daca nu ar fi chiria ar fi un contract de comodat, adica imprumut de folosinta cu titlu gratuit).
La data dobandirii imobilului, noul locator preia si contractul in forma sa, asa cum este transmisa de vechiul locator. Modificarea clauzelor contractuale se va putea face, asa cum ati spus si dvs., numai prin acordul de vointa al partilor.
Locatiune
Roxana alina Stancu
Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)