avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi chirias
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi chirias

Buna tuturor. Va prezint succint un caz al unor chiriasi (familie cu 2 copii mici) cu contract de inchiriere sub semnatura privata. Proprietara doreste sa vanda apt in curand. Viitorul proprietar e obligat sa respecte clauzele contractuale pana la data incetarii contractului de inchiriere? Inclusiv cuantumul chiriei? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters21743 , utilizator 16:31, 25 Martie 2012
Raspunsul la intrebarea dvs. se gaseste in art. 1811 Cod civil litera a sau b. Daca nu exista nici una dintre situatii, nu se va putea face opozabil contractul fata de cel care dobandeste apartamentul.
Multumesc.Aveam informatia asta insa partial. Totusi, NCC nu spune explicit (ori nu am vazut eu) ca dobanditorul e tinut sa respecte inclusiv cuantumul chiriei. Altfel, mareste chiria si forteaza astfel pe chirias sa plece de buna voie.
Se va aplica art. 1813 Cod Civil: "in cazurile prevazute la art. 1811 dobanditorul se subroga in toate drepturile si obligatiile locatorului care izvorasc din locatiune". Locatorul este obligat sa comunice potentialului dobanditor existenta unui contract de inchiriere, iar acesta, tinand cont de contractul de inchiriere, are optiunea sa cumpere imobilul sau nu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Multumesc. Am observat ca ati subliniat "obligatiile"...totusi chiria nu este o obligatie, ci un drept al locatorului. Cred ca as putea sa ma prevalez de o clauza contractuala ce prevede ca orice modif a contractului (inteleg aici si valoarea chiriei) se va consemna in scris si va reprezenta acordul de vointa al ambelor parti. Ce spuneti?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
ContSters21743, utilizator
Interpretati gresit. Obligatiile locatorului (proprietarului) intr-un contract de inchiriere sunt sa puna la dispozitia locatarului (chiriasul) spatiul, sa nu il tulbure in folosinta lui, sa respecte perioada pentru care a pus la dispozitie spatiul, sa nu modifice cuantumul chiriei fara acordul celeilalte parti etc.
Chiria este pretul contractului de locatiune (incasarea acesteia este un drept pentru locator), iar pentru locatar este o obligatie (daca nu ar fi chiria ar fi un contract de comodat, adica imprumut de folosinta cu titlu gratuit).
La data dobandirii imobilului, noul locator preia si contractul in forma sa, asa cum este transmisa de vechiul locator. Modificarea clauzelor contractuale se va putea face, asa cum ati spus si dvs., numai prin acordul de vointa al partilor.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, mai jos va prezint un contract de inchiriere si va ... anicagrecu anicagrecu Buna ziua, Mai jos va prezint un contract de inchiriere si va solicit parerea, unele articolo par abuzive, este ok de semnat? Multumesc CONTRACT DE ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)
Chiriașii imobilului cumpărat refuză încheierea unui contract scris cu mine, noul proprietar. cum îi pot obliga? Gabriela1982E Gabriela1982E In luna octombrie am cumparat un apartament despre care am fost informata ca are persoane in chirie. Intre fostul proprietar si chiriasi exista un contract de ... (vezi toată discuția)