avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Cum pot deveni consilier juridic?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Cum pot deveni consilier juridic?

Sunt studenta a Facultatii de Drept din Sibiu si mai am putin si termin facultatea.In prima faza m-am gandit sa ma indrept spre functia de consilier juridic, iar pe aceasta cale,as dori sa va intreb ce implica mai exact aceasta functie(adica care sunt pasii spre a putea intra intr-o astfel de functie)? Va multumesc frumos!
Problema se poate rezolva prin mai multi pasi;
1- va gasiti un loc de munca pe functia de consilier juridic
2- dupa gasirea locului de munca, va inscrieti in Colegiul consilierilor juridici din judetul respectiv
3- Parcurgeti stagiul cu etapele adiacente sub supraveghere conducatorului de stagiu
4- Deveniti consilier juridic de ...drept
SUCCES !!
asculta sfatul lui lucian huzum, el te-a indreptat pe calea cea mai recomandata. nu a explicat anumite date tehnice cum ar fi acela ca din consilier juridic poti devenii avocat prin alt tip de examen decat cel de intrare in barou , stagiar 2 ani pe langa un avocat, examen de definitivat in profesia de avocat. aceasta trecere se poate face abia dupa o vechime de cinci ani, examen de definitivat in profesia de consilier juridic(minim 2 ni vechime) si examen de trecere in barou ca avocat definitiv(altul decat cel ce il dau avocatii stagiari). pentru astfel de detalii oricum mai ai timp. ar fi foarte bine sa te interesezi in schimb daca colegiul consilierilor juridici sibiu nu are vreo forma de pregatire pentru studenti.
te-ai gindit tu asa ma fac consilier juridic .caci posturile astea cad din copac. Iti spun eu cum invata, termina facultatea, fa master, cauta un post invata bine da examen, si apuca postul daca nu vine una cu pile sa ti-l ia, Apoi lupta-te cu toti nenorocitii sa-l tii .samd. pina mori .Lupt lupta si vezi pt ce lupti .un post bine platit un post de unde iei spaga si te baga astia la puscarie un post unde muncesti de te ia dracu etc etc. si sa ai nervii tari alfel o dai in bara din prima
Mult mai important este sa gasesti loc de munca cu functia dorita, fara prea multa experienta la institutii publice nu ai sansa, e mai indicat la privat, unde chiar si o jumatate de norma e bun la inceput.
Daca ai sustinerea financiara si nunumai, a parintilor sau altora, va fi mult mai usor din toate punctele de vedere, intra linistit in Consiliu, vei intra cu timpul si in Barou, dar nu pentru ca ai fost membru la Consiliu ... ci pentru alte motive.
Daca esti pe picioare proprii, vei afla ca la fel de bine te descurci si fara acest Consiliu, beneficiile sunt putine si mai mult teoretice, obligatiile si taxele insa sunt reale ... Ar trebui facuta o statistica reala despre cei primiti in barouri fara examen sau in conditii mai speciale.
La noi se admit cam 10 oameni pe an in barou, din care presupunem sunt 2 locuri "libere" pentru muritorii de rand, daca te consideri bun la teorie, da examen din primul sut la Barou, se cere 99% teorie, practica invatata in anii de consilier nu te va ajuta, ba din contra, vei uita teoria si va fi mai greu.
Un avocat castiga incomparabil mai mult si munca depusa nu este incomparabil mai mult sau mai complex, proaspat licentiat, cu materia invatata, ar fi pacat sa ratezi sansa ... consilier poti devenii oricand, iar Consiliul ... dupa mine este total inutil.
Am fost membru al Consiliului Sibiu, nu au forme de pregatire pentru studenti. Dupa inscriere iti va fi repartizat un consilier juridic care sa fie coordonator de stagiu. In rest colegiul nu se prea implica

Hai sa vedem. Si eu tot asa am pornit, asa incat vorbesc din experienta personala. Recomand la fel. Iata de ce:
- examenul de admitere in barou este criminal. Si e ca si Eurovision in Romania, se lasa cu scandal anual (pe buna dreptate). Sa zicem ca esti extrem de norocoasa si de bine pregatita (ceea ce e quasi-imposibil in anul in care ai dat licenta). Intri in barou. Trebuie sa gasesti un maestru (foarte greu, stii toat povestile si iti confirm ca sunt aproape toate adevarate). Vreme de 2 ani esti stagiara, iar aici se complica. In functie de contractul de colaborare pe care ti-l face maestrul, ai sau nu ai dreptul la clientela proprie, iei bani sau nu de pe cazurile lucrate, iti plateste un salariu minim sau nu, deci nu ai garantia veniturilor...dar ai obligatia achitarii taxelor catre barou. Banii de haine, suc, tigari...mama. Termini stagiatura. Cateva luni stai prost cu clientela, pentru ca nu esti inca cunoscuta ca si avocat.
- iti gasesti un post de consilier juridic in privat si te inscrii in Colegiu. Ai parafa profesionala, ai indrumator de stagiu, ai posibilitatea de a sustine ex de definitivat dupa doi ani (care e ceva mai simplu decat cel din avocatura, fiindca nu exista concurenta aia flamanda). Ai VENITURI si poti invata in liniste. Dupa 5 ani de vechime, te inscrii la examen in barou si, daca il iei, esti avocat definitiv. DAR ai experienta muncii cu ITM, Finante, Garda Financiara etc muuuult mai multa decat avocatii. E o diferenta. Adica majoritatea consilierilor juridici intrati in avocatura se orienteaza in principal spre comercial/administrativ/fiscal, in care exceleaza, spre deosebire de multi avocati.
Plus ca ai oportunitatea mai multor clienti, fiindca iei contact cu multe firme in postura de consilier juridic si ai oportunitatea de a te afirma din start, daca esti serioasa.

Multa bafta
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Admitere in avocatura horeabortan horeabortan Stimati colegi, Va supun atentiei o speta si va rog sa imi mentionati opinia voastra. Sunt absolvent al Facultatii de Drept Simion Barnutiu Sibiu, ... (vezi toată discuția)
Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Intrebari pentru avocati? Silviu79 Silviu79 Buna ziua simati avocati ! Sper ca nu deranjez pe nimeni, dar as dori sa stiu si, in afara de ce prevede legea 51, cum se procedeaza pentru a ajunge avocat ? ... (vezi toată discuția)