avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vanzare autoturism
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vanzare autoturism

Buna ziua,

Suntem in proces de vanzare a unei masini care e inmatriculata pe numele tatalui meu. Cel cu care ne-am inteles sa o cumpere a lasat de inteles ca nu vrea sa o inmatriculeze pe numele lui. N-as vrea ca tatal meu sa aiba probleme din cauza asta, de aceea am urmatoarele intrebari:

1. Contractul de vanzare-cumparare trebuie facut la notariat? E valabil unul facut la biroul de acte de langa Administratia Financiara?

2. Urmatorul pas este radierea la Administratia financiara. Am inteles ca trebuie radiata si la politie?

3. Daca noul proprietar nu inregistreaza masina la Administratia financiara, exista sanse ca impozitul sa vina in continuare pe numele tatalui meu?

3. Daca dupa ce facem contractul de vanzare-cumparare si tata o radiaza de la Administratia financiara, ii da noului proprietar cartea masinii si talonul, in conditiile in care acesta nu o inamtriculeaza pe numele lui, tata va fi tras la raspundere in cazul in care sunt accidente cu masina?

4. In momentul de fata, RCA-ul e platit pe tot anul. In momentul cand masina e radiata de la Administratia Financiara, asigurarea isi pierde valabilitatea? Noul proprietar va putea sa o foloseasca, daca va avea talonul si cartea masinii pe acelasi nume pe care e asigurarea?

4. Masina e deja la noul proprietar, are doar cheile, fara actele masinii. Daca iese cu ea in circulatie si e oprit de politie sau face vreun accident, in conditiile in care nu exista inca un contract de vanzare-cumparare, tatal meu va fi tras la raspundere?

5. Masina nu are ITP-ul facut. Daca noul proprietar e oprit de politie, inainte sau dupa ce e incheiat contractul de vanzare-cumparare, amenda va veni pe numele tatalui meu (care e inca trecut in certificatul de inmatriculare)?
Cel mai recent răspuns: QED , utilizator 00:29, 29 Martie 2012
1-Este valabil contractul care se incheie de catre unitatile de intermediere auto
3-Daca proprietarul nou nu inmatriculeaza autovehiculul pe numele sau,in continuare tote obligatiile fiscale,eventual si amenzile vor fi comunicate pe adresa tatalui dvs
4-Contractul RCA înceteaza si în situatia când autovehiculul a fost înstrainat si ar fi de dorit ca cel care vinde sa atraga atentia cumparatorului ca valabilitatea asigurarii RCA vechi urmeaza sa înceteze si este necesara încheierea unei asigurari RCA noi de catre noul proprietar.
Ex-proprietarul vânzator are dreptul sa primeasca înapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita în avans aferenta perioadei ramase pâna la expirarea valabilitatii asigurarii. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vânzare-cumparare.
5-In conditiile in care nu exista document legal care sa ateste tranzactionarea vehiculului ,este evident ca eventuala incalcare a legii va fi consemnata si comunicata proprietarului din acte ,respectiv tataluli dvs
6-Incalacrea legii este distinct individualizata inainte sau dupa tranzactionarea masinii si se realizeaza in sarcina proprietarului din documente
Multumesc pentru raspuns.

Mai am o nelamurire: Cel mai probabil se va face contract de vanzare-cumparare, apoi tatal meu va radia masina la administratia financiara, insa noul proprietar nu cred ca o va inmatricula. Ati spus ca in acest caz toate obligatiile fiscale,eventual si amenzile vor fi comunicate pe adresa tatalui meu. Impozitul nu mai are de ce sa vina, de vreme ce a radiat masina la Administratia financiara. Cat despre amenzi, in cazul in care vor veni, nu e suficient sa prezinte contractul de vanzare-cumparare + radierea la fisc? E o procedura mai complicata? Sunt sanse sa fie obligat sa plateasca amenzile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina neradiata - rca, amenzi pasalegaviorela pasalegaviorela fiul meu a cumparat cu VANZARE-CUMPARARE o masina dar nu a radiat-o de pe numele proprietarului care se gaseste in cartea de identitate a masini pentru a evita ... (vezi toată discuția)
Mașină vândută acum mai mult de 6 luni circulă în continuare cu rca pe numele meu. ce se poate face ca actualul proprietar să nu poată încheia rca pe numele meu? bogdan90tl bogdan90tl Buna ziua, In luna Februarie a acestui an am vandut masina personala, cu contract de vanzare-cumparare, scoasa de la Fisc de pe numele meu si copie a ... (vezi toată discuția)
Furt de identitate sau doar hotie - masina vanduta, asigurare incheiata de noul proprietar pe numele meu mihai mihai2008 mihai mihai2008 Buna ziua! acum 2 luni si jumatate mi-am vandut masina cu toate actele in ordine. Certificat fiscal, contract v-c, inclusiv completat in talon ca masina a fost ... (vezi toată discuția)