avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand ma pot pensiona fara penalizare?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand ma pot pensiona fara penalizare?

Buna.Soacra mea este nascuta in martie 1954 si are 30 ani lucrati fara concedii.daca ar vrea sa se pensioneze la cerere ar fii penalizata?si daca da cu cat la suta?multumesc
Se poate pensiona la limita de virsta in noiembrie 2013 la virsta standard de pensionare de 59 ani si 8 luni.
Daca ar solicita pensionare anticipata partiala ar fi penalizata cu 0,75% pentru fiecare luna din luna in care depune cererea si pana in noiembrie 2013.
Spre exemplu daca depune cererea de pensionare anticipata partiala in aprilie pensia va fi redusa cu 14,25% din pensie.
Poate iesi la pensie limita de varsta in noiembrie 2013.
Stagiul complet de cotizare de 29 de ani si 4 luni fiind realizat, are dreptul si la pensie anticipata partiala oricand doreste. Penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
De exemplu, daca depune cererea de pensionare la 1 aprilie, atunci vor fi 22 de luni de ancipare. Penalizarea este 22 x 0,75 % = 16,5% si se mentine pe toata perioada pana in noiembrie 2013, cand pensia anticipata partiala se va transforma in pensie limita de varsta.
De unde 22 de luni @ana_cer? Nu mai punem la socoteala luna noiembrie 2013 pentru ca intra pensia de limita de varsta
Aveti dreptate, am calculat gresit, sunt 19 de luni si o penalizare de 14,25%.
Copiat din forumul Mediere si arbitraj.

HalatiuMaria a scris, in topic nou, pe care l-am sters:

Va multumesc pentru raspunsurile acordate!Si as mai avea pe cineva tot o femeie care e nascuta in anul 1958 tot luna martie si anul viitor ar avea 30 ani cotizati si ar vrea sa iasa la pensie anticipata si ma intreaba daca e posibil ca anul viitor sa iasa si cu cat va fii penalizata?

ana_cer a raspuns:

Pensie limita de varsta: martie 2019, la 61 de ani
Stagiul complet de cotizare: 31 de ani

Pensie anticipata partiala: martie 2014, daca realizeaza stagiul complet de cotizare (mai cotizeaza inca 1 an la casa de pensii). Penalizarea este de 45%.

Pensie anticipata: nu are dreptul, ar trebui un stagiu de cotizare de 39 de ani.

Deci anul viitor nu este nici o sansa, imi pare rau.

Alte discuții în legătură

Probleme pensie bogdan666 bogdan666 Buna seara, Cred ca am postat gresit insa am nevoie sa stiu daca mama e nascuta pe 3 august 1957, are 33 de ani de munca insa fara concedii medicale sau ... (vezi toată discuția)
Care este varsta la care pot beneficia de pensie anticipata? cameliaberceanu cameliaberceanu Sunt nascuta in 22 mai 1957 si sunt angajata din 18 august 1981. As vrea sa stiu care este virsta la care ma pot pensiona anticipat. (vezi toată discuția)
Pensia anticipata ionescuandreea ionescuandreea buna ziua ,am 56 de ani sunt nascuta pe 14/04/1957 sunt de sex feminin si am o vechime in munca de 30 de ani si 10 luni as dori sa stiu daca pot iesi la pensie ... (vezi toată discuția)