avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Periada de proba Obigatorie? - dovada DA sau NU
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Periada de proba Obigatorie? - dovada DA sau NU

Buna ziua,
1. As dori sa stiu daca perioada de proba este obligatorie. Dar va rog sa imi spuneti articolul si alineatul din lege care prevede ca este/sau nu este obligatorie perioada de proba.

2. Exita urmatoarea problema: Eu sunt angajat la firma X program de 8h. Am gasit un job la firma Y tot pe 8 ore, doar ca la firma Y pe postul unde ma voi duce euu exista o peroana angajata, dar care va pleca in concediu de maternitate. Directorul mi-a spus ca o sa am perioada de proba 3 luni si dupa aceea copntract pe perioada nedeterminata. Persoana care este in concediu de maternintate va sta in concediu pana in aprilie (adica 1 luna voi sta langa ea si v-oi invata de la ea cat pot de munt). Eu am spus ca ce se intampla dupa concediu si doamna va veni inapoi pe postul respectiv....ce se intampla cu mine. Domnul director a spus ca nu e nicic o problema ca o sa o mute pe alt departament. Va rog sa imi spuneti care sunt variantele ce mi se pot intampla in cazul in care doamna se intoarce din concediul de maternintate?

3.Daca perioada de proba este obligatorie cum pot jongla ca sa nu fiu nevoit sa imi dau demisia de la firma la care sunt angajat acuma. Eu m-am gandit sa imi iau concediu fara plata si sa ma duc in perioada de proba si daca nu sunt acceptat sa revin inapoi. Doresc aceasta cale deoarece nu sunt sigur daca firma la care as vrea sa ma duc este ceea ce vreau, dar nu as vrea sa imi pierd nicic locul d emunca actual.



Va multumesc pentru ajutor si ma scuzati dragi colegi de forum dar nu am timp sa caut daca s-au mai pus asemenea intrebari. Sunt foarte presat de timp.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:14, 31 Martie 2012
1. perioada de proba nu este obligatorie...este la altitudinea angajatorului.
2. daca va angajeaza pe postul angajatei in cic, nu va poate angaja pe needeterminata , ci doar pe per. suspendarii acesteia. ea se va inteoce pe postul din care a fost suspendata. ca s-o mute la alt dep. trebuie sa fie de acord, daca nu , ii da in judecat si castiga, deoarece cim este doar suspendat si au obligatia sa o reintegreze pe acelasi post.
3 consultati un avocat la cazul in speta...;)
legat de intrebarea 1 puteti sa imi dati va rog exact textul cu legea. Nu sunt sigur dar banuiesc ca ar fi art. 31 punctul 1 unde nu vad sa specifice cuvantul obligatoriu sau un cuvant apropiat lui.

2. cand fac contractul individual de munca specific pe perioada nedeterminata dar se adauga la contract o anexa in care doamna este de acord ca nu mai revine pe postul respectiv si ca este de acord ca la revenire sa fie pusa pe alt departament.

Va rog sa imi spuneti exact ce ar trebuie sa contina contractul individual de munca ca sa fiu angajat pe perioada nedetermintata iar la intoarcerea doamnei sa nu fiu neacoperit.

3. am sa incerc


la firma unde vreau sa merg o persoana din conducere este jurist........deci as vrea sa am temele facute.


1. Art. 31 (1) C,mun. : Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Textul de lege cuprinde o norma dispozitiva si nu una imperativa ... prin urmare, stabilirea unei perioade de proba este facultativa si nu obligatorie.

2. In mod normal , angajarea dvs trebuie sa se faca pe durata determinata si nu pe nedeterminata ... intrucat la revenirea din CCC, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
1) Codul muncii,TITLUL II - Contractul individual de muncă
CAPITOLUL 1 - Încheierea contractului individual de muncă, incepand cu Art. 10.
3)Pentru a intra in perioada de proba,vi se poate incheia un CIM pe perioada determinata,de proba, solicitata de catre angajatorul Y, dvs avand suspendat CIM la firma X.La sfarsitul acestei perioade dvs. va veti hotara in ce directie mergeti:x sau Y.
2) in cazul specificat de dvs la pct. 2, nu va recomand sa acceptati angajarea peste un alt angajat, este riscant din multe pct de vedere.Angajatorul nu poate angaja decat in conditiile legii, actualul angajat are cai de atac ale deciziei angajatorului, plus ca nu este principial sa procedeze in acest fel.
Nu se poate incheia un c.i.m. pe durata determinata de proba ... potrivit art.85 C.mun. si in cazul incheierii unui c.i.m. pe durata determinata se poate stabili o perioada de proba ..

Alte discuții în legătură

Nelamurire... Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Sa presupunem ca o firma angajeaza fara concurs pe post de muncitor necalificat o persoana cu CIM pe perioada determinata, apoi mai incheie inca 2 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata ANDREI_oni ANDREI_oni Daca un contract de munca pe perioada determinata a fost incheiat \" pana la revenirea pe post a titularului \" , iar revenirea nu s-a produs, este legala ... (vezi toată discuția)
Somaj irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Din somaj am fost angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata la o firma. Stiu ca trebuie sa duc contractul de munca la AJOFM si se va ... (vezi toată discuția)