avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imi trebuie casa de marcat fiscala?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imi trebuie casa de marcat fiscala?

buna ziua
1. in cazul in care suntem producatori si montatori de tamplarie pvc cu geam termopan ne trebuie casa de marcat fiscala? precizez ca pe langa asta mai comercializam si alte produse (jaluzele,rulouri,pervaze) pe care noi nu le producem, doar le montam .
2. dar daca o firma doar presteaza servicii de montaj tamplarie pvc (ia comenzi de la diverse persoane,cumpara tamplaria de la un producator si o monteaza la beneficiar) , are nevoie de casa de marcat?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ely.smile.2007 , utilizator 17:54, 14 Aprilie 2009
In practica mai toate firmele procedeaza la vanzarea cu factura si chitanta.
Depinde cum tineti dumneavoastra contabilitatea, daca e vanzare cu amanuntul va trebui sa achizitionati casa de marcat, dace comert cu ridicata puteti vinde cu factura si chitanta.
florinturlete a scris:

In practica mai toate firmele procedeaza la vanzarea cu factura si chitanta.
Depinde cum tineti dumneavoastra contabilitatea, daca e vanzare cu amanuntul va trebui sa achizitionati casa de marcat, dace comert cu ridicata puteti vinde cu factura si chitanta.

Stiu ca mai toate firmele folosesc factura si chitanta , asa procedam si noi, este vorba de productie si prestari servicii. Avem si un punct de lucru deschis,practic este un birou de ofertare, si incasarile acolo se fac tot pe baza de chitanta, dar de curand mi-a spus contabila ca imi trebuie casa de marcat si nu inteleg de ce. Cum fac de exemplu cand , in urma masuratorilor la client acasa, acesta achita un avans pe loc? Merg cu casa de marcat dupa mine? :D Tot la chitanta ajung... Ceea ce ma nedumereste pe mine este art.2 pct. j din oug 28/1999, nu stiu care sunt obiectele de folosinta indelungata definite de lege...
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2008
termo, utilizator
M-am tot uitat ca matza-n calendar peste hotararea de guvern si mi se pare interpretabila, de ce nu pot scrie ceva clar?!
Oricum ,amenda pt nedetinerea unei case de marcat este foarte mare, asa ca ma gandesc serios sa cumpar una...just in case... #-o
Contabila v-a spus ca aveti nevoie de casa de marcat fiscala fiindca vindeti catre persoane fizice, daca vindeati catre persoane juridice era suficienta chitanta. Oricum, si in caz de deplasare la client, o sa va spuna controlul (daca doamne fereste vine) ca exista niste case de marcat speciale pentru comertul ambulant-adica le puteti cara dupa dvs.
Pt orice vanzare catre catre persoane fizice este obligatoriu sa folositi casa de marcat. Pt instalare la domiciliul clientului, nu este obligatoriu;

Conform normelor de aplicare ale OUG 28/1999 privind utilizarea caselor de marcat fiscale
Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1):
l) serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;

trebuie sa aveti 2 gestiuni, una global valorica (aici se intocmeste NIR cu prêt de vanzare ) si alta cantitativ valorica;

Art. 10. - Constituie contravenţii următoarele fapte dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
b) neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate conform art. 5 alin. (2), la termenele stabilite la art. 6, cu excepţia prevăzută la art. 1 alin. (4), neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi nereintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative;
Art. 11. - (1) Amenzile pentru contravenţiile prevăzute la art. 10 se aplică operatorilor economici, cu excepţia celor prevăzute la art. 10 lit. d), astfel:
b) faptele prevăzute la art. 10 lit. a), b), h1), i), j), l) şi m) se sancţionează cu amendă de la 8.000 lei la 40.000 lei;

AMENDA MINIMA PT NEUTILIZAREA CASEI DE MARCAT ESTE 8000 lei.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Obligativitate bon fiscal g_adry g_adry Este obligatoriu ca o firma ce comercializeaza si instaleaza sisteme de energie regenerabila (sisteme solare apa calda si electricitate) este obligata sa ofere ... (vezi toată discuția)
Incasare cu bon fiscal sau chitanta prestari servicii instalko instalko Buna ziua, in cazul in care o societate presteaza servicii la domiciliul clientului (incalzire centrala, amenajari interioare, instalari aparate aer ... (vezi toată discuția)
Cand este obligatoriu sa emitem bon fiscal? klm0909 klm0909 Buna ziua, 1. detin un magazin online de vanzare produse electronice si as dori sa stiu daca legislatia ma obliga sa emit bon fiscal pentru fiecare vanzare ... (vezi toată discuția)