avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii impozit pe salar?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

impozit pe salar?

Buna ziua ,
Numele meu este Ana Monica si as vrea daca se poate sa ma ajutati intr-o problema.
Sa incep cu inceputul : Sunt angajata la o societate de nivel national ca agent de vanzari in zona Banat , am semnat contract individual de munca pentru 2 ore de lucru pe zi , salariul in mana fiind de 175 lei lunar plus 10% comision din vanzari.Problema mea este ca din momentul in care am inceput nu am luat niciodata salariul cat imi ies mie calculele dupa comisioanele din vanzari , tot timpul am primit mai putin bani decat trebuia , iar cand am contestat salariul celor superiori mie , au spus ca diferenta care iese in minus este impozitul pe salar care mi-l trage statul.
Din cate stiu eu impozitul pe salar se trage din salariul de baza , iar din comisoane se trage cei 16% (impozitul pe profit).Va rog daca gresesc sa ma corectati cu ce este corect si legal dupa legile in vigoare.
Vreau sa specific ca luna aceasta in plus fata de cei 175 de lei salriul meu trebuia sa mai iau comisoane din vanzari 2725 de lei , plus un bonus dupa cum scrie in CIM de 275 euro neimpozabil pentru depasirea numarului de vanzari intro luna , iar eu nu am luat decat 1900 lei , mi se pare o diferenta prea mare pentru a fi impozit.
Va rog sami raspundeti cat mai urgent , daca se poate pentru ca saptamana ce urmeaza vreau sa actionez societatea cu pricina in judecata , daca am dreptate macar 50 % in tot ce zic.
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
ana monica, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:54, 27 Martie 2012
Acel comision realizat este tot un venit de natura salariala,care se cumuleaza cu salariul de 175lei ,rezultand venitul brut lunar,asupra caruia se retin contributiile individuale ,adica sanatate,pensii si somaj,precum si impozit.
In luna despre care pomeniti in comentariu aveti salariul de 175lei adunat cu comisionul de 2725lei,rezultand un venit brut de 2900lei
CAS10,5%=305lei
CASS 5,5%=160lei
Somaj 0,5%=15lei
TOTAL CONTRIBUTII=480lei
DEDUCERE PERSONALA=20lei
VENIT IMPOZABIL=2900-480-20=2400lei
IMPOZIT/SALARIU 16%=2400x16%=384LEI
VENIT NET=2900-480-384=2036leiaceasta este suma ce trebuia sa o primiti in mana si nu 1900lei,daca intr-adevar comisionul despre care vorbiti a fost 2725lei.
Sfatul meu este sa verificati daca vanzarea facuta s-a inregistrat toata pe numele dvs si daca nu cumva mai trage cineva din munca dvs....
Reveniti dupa ce cercetati problema.
Buna ,
In primul rand vreau sa va multumesc pentru acest raspuns asa de amplu si sa va mai intreb o chestie , angajatorul a spus ca in plus fata de comisionul din vanzari mi se va da aceasta luna si un bonus de 276 euro pentru depasirea normei efective de lucru , adica un fel de premiu , acei 276 euro sunt impozabili sau nu , dat fiind faptul ca bonusurile sunt trecute si in contractul individual de munca.
Cf.art.55 Cod Fiscal:

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii

(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.

Deci si acest bonus de 276 euro este venit salarial,iar beneficiarul lui,(adica dvs.) datorează un impozit lunar inclusiv pt. acest bonus.
Buna ,
Tot eu va deranjez , dar din acel bonus de 276 euro se mai trage si CAS , CASS somaj si celelate deduceri sau numai impozit?
Se transforma in lei ,se cumuleaza la brutul lunii respective si deci se calculeaza si asupra acestui bonus toate contributiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de agent,comision,mandat daiu daiu Controversata OUG 82/2010 m-a ,,bagat in ceata,, Veniturile unei persoane fizice ce are un ,,contract de agent asigurari,, cu o societate ce este ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa incluse in salariul brut b_mario77 b_mario77 Buna!Ma puteti ajuta ,va rog cu un raspuns?Daca pana acum am avut salariul brut de 1907ron si salariul net de 1300ron plus tichete de masa pe lună în ... (vezi toată discuția)