Potrivit legislatiei actuale, angajatorul poate initia si efectua singur verificarea bolnavului ( salariat ) la domiciliu sau angajatorul trebuie sa se adreseze Casei de pensii si asigurari sociale pentru a face aceasta verificare ?
Angajatorul trebuie sa se adreseze Casei de Asigurari de Sanatate pentru a intreprinde demersurile necesare in vederea verificarii salariatului bolnav la domiciliu.
Potrivit OUG nr. 36/2010, verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.
Asadar, daca angajatorul are suspiciuni ca salariatul " si-a aranjat concediul", poate sesiza casa de asigurari, care organizeaza un control impreuna cu un reprezentant al institutiei la care lucreaza bolnavul si dupa caz cu un politist.
Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se poate efectua numai in intervalul orar 8,00 -11,00, 12:00 -17:00, 18:00- 20:00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat, conform modelului prevazut in lege.
Nu stiu de ce s-a creat impresia ca angajatorul in calitate de platitor, poate efectua controlul singur fara Casa de asigurarari. Cel putin, la mine la firma se vehiculeaza aceasta idee.
In concluzie, daca angajatorul are vreo suspicine in legatura cu acordarea unui concediu medical, acesta trebuie sa sesizeze Casa de asigurari sociale si numai impreuna cu reprezentantul acesteia ( sau o comisie constituita de aceasta ), se va face verificarea bolnavului la domiciliu.
Daca bolnavul nu este gasit la domiciliu care sunt consecintele ?
Salariatul poate fi sanctionat si disciplinar ?
Daca echipa de control nu gaseste bolnavul acasa, va fi incheiat un proces verbal si de a doua zi nu i se va mai plati concediul medical.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005
art.51:
„(3 ind.1) Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei, republicata.
(3 ind.2) Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca ce refuza verificarea prezentei in conditiile alin. (3 ind.1), plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. (3 ind.3) Nerespectarea prevederilor art. 3 ind.1 lit. c) atrage neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de la care s-a constatat aceasta.”
Art. 3 ind.1. — Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A; c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.”
Asadar, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate, pot verifica daca salariatul se afla bolnav la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament.
Certificat medical
bvr
Stimati colegi,
Am o problema pe care sunt convinsa ca o aveti si unii dintre voi. Mi se intampla foarte des ca angajatii sa-si ia concedii medicale ... (vezi toată discuția)