avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Certificat medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Certificat medical

Stimati colegi,

Am o problema pe care sunt convinsa ca o aveti si unii dintre voi. Mi se intampla foarte des ca angajatii sa-si ia concedii medicale prelungite fara sa fie nevoie. Exista vreo vale de atac impotriva acestui tip absenteism? Cum pot (sau mai bine spus ..am dreptul??) sa verific daca persoana respectiva este intradevar bolnava?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 13:08, 16 Februarie 2011
Puteti face o cerere de verificare a concediului medical la casa de sanatate.
Multumesc pentru sfat. Nu am stiut ca se poate face acest lucru.

Conform Ordin MS/CNAS nr. 430/470/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordin MS/CNAS nr. 60/32/2006:
Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.
Angajatorii au obligatia sa transmita casei de asigurari sociale de sanatate, in termen de maximum 6 zile de la data la care au fost instiintati cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, precum si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta si declaratia pe propria raspundere completata de asigurati la medicul prescriptor conform prevederilor legale, daca au solicitat-o.

Sper ca nu a aparut nici o modificare pentru 2011.
Da. Asta asa este. Declaratia am facut-o. Doar ca este nevoie de o verificare deoarece exista semne ca persoana este bine si in mod normal nu ar avea nevoie de concediu medical. Stiu ca este greu de dovedit, dar este foarte deranjanta situatia.
Exista o Normă din 11/05/2010,
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 327 din 18/05/2010,
Normă de aplicare a prevederilor art. 51 alin. (31) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
Aceasta prevede procedura de verificare la domiciliu a salariatilor aflati in cocnediu medical, astfel:
Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se efectuează de către plătitorii de indemnizaţii (angajator / Casa de sanatate), însoţiţi, dacă este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist şi numai în intervalul menţionat în declaraţia pe care salariatul o da la medic.
Adresa de domiciliu sau reşedinţa la care urmează a se efectua verificarea este cea menţionată de asigurat prin declaraţia mentionata mai sus.
Plătitorii de indemnizaţii pot solicita prezenţa reprezentantului poliţiei cu ocazia verificării, în vederea desfăşurării în condiţii corespunzătoare a acestei activităţi, pentru preîntâmpinarea unor situaţii de risc ce ar putea aduce atingere ordinii şi liniştii publice.
Prezenţa reprezentantului poliţiei poate fi solicitată astfel:
a) în scris, anterior deplasării reprezentanţilor plătitorului de indemnizaţii la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată de asiguraţi;
b) prin apelarea numărului unic de urgenţă 112, în timpul procedurii de verificare a prezenţei asiguraţilor la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată, de către reprezentanţii plătitorului de indemnizaţii.

Alte discuții în legătură

Verificare concediu medical alinapencu alinapencu Buna ziua, In cazul in care am un salariat care a intrat in concediu medical ( ex.cod 01), cum il pot verifica? Care sunt pasii pe care eu, in calitate de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical marii_loon marii_loon Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca declaratia pe proprie raspundere privind domiciliul in cazul in care esti in concediu medical se depune la ... (vezi toată discuția)
Verificare la domiciliu concediu medical smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: Am un angajat care m-a informat in scris ca incepand de azi e in concediu medical. Informarea s-a facut ... (vezi toată discuția)