avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CAS neplatita de angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CAS neplatita de angajator

Buna seara, va rog sa imi spuneti daca in perioada in care angajatorul nu a platit CAS-ul, aceea perioada este luata in considerare ca 'vechime' la pensionare ?
De asemenea, va rog sa imi spune ti daca angajatorul poate plati retroactiv CAS-ul? Va rog sa imi spune ti si daca, in situatia in care angajatorul nu poate/vrea sa plateasca retroactiv CAS-ul, eu il pot plati din 'mana' ? si daca da, cum ? si unde?
Cel mai recent răspuns: stejarul , utilizator 16:47, 26 Martie 2012
1.Da se ia in considerare.
2.Se poate plati retroactiv (sunt creante bugetare neplatite).
3.Sa platiti dvs. datoriile angajatorului? Totusi exista niste limite in mila crestineasca!
Multumesc mult pentru raspuns; va rog frumos sa imi mai spune ti si daca in aceasta situatie in care angajatorul nu mi-a platit aceea perioada, eu voi fi 'penalizat' in vreun fel la depunera dosarului ? adica lipsa stagiului de cotizare pentru aceea perioada, imi v-a afecta pensia?
Va rog sa imi mai spune ti, daca stiti, ca lucrand in "electroeroziune" cu gaz industrial, timp de 20 de ani, beneficiez de 'grupa a II a" ?
Dvs. nu puteti fi penalizat pentru greselile sau rea-vointa altcuiva. Pentru incadrare in grupa a doua nu am cunostiinte suficiente.
1. Potrvit art. 48, alin. (1) din Legea nr. 263/2010, in sistemul public de pensii, stagiul de cotizare se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat de către angajator şi asigurat. Prin urmare, perioadele vor fi valorificate chiar daca CAS nu a fost platita. Nu exista "penalizari".

2. Beneficiati de grupa II de munca daca ati lucrat in aceste conditii, atestate prin mentiunile din carnetul de munca sau din adeverintele emise, in conditiile HG nr. 257/2011, de angajator. Exista o intreaga procedura privitoare la activitatea in grupe de munca, procedura reglementata prin Ordinul nr. 50/1990.
Multumesc mult pentru raspunsurile dv. M-au ajutat foarte mult. Sanatate si numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa stagiu cotizare Doina Elena Doina Elena Un salariat care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie limita de varsta, are lipsa o perioada la stagiu de cotizare, in perioada 2003-2005. Acest ... (vezi toată discuția)
Pensionare, neplata cas dislexic dislexic Buna ziua! Mama mea a lucrat [b]34 de ani[/b] in total din care [b]23 de ani si 6 luni in grupa a II-a de munca[/b] si [b]10 ani si 6 luni in conditii ... (vezi toată discuția)
Voi fi penalizata pentru ca angajatorul nu a platit contributiile obligatorii? alice53 alice53 buna ziua intrebarea mea este daca atunci cand ma voi pensiona anticipat voi fi penalizata la punctul de pensie pentru ca 3 ani de zile fostul angajator nu ... (vezi toată discuția)