In conditiile in care cel care a promovat actiunea nu este titularul dreptului subiectiv care se pretinde ca este incalcat sau nesocotit se poate ridica exceptia lipsei calitatii procesuale active.
Lipsa calitatii procesuale poate fi invocata pe cale de exceptie in tot cursul judecatii si duce la respingerea actiunii, fiind o exceptie de fond, absoluta si peremtorie.
Poate fi invocata lipsa calitatii procesuale active in cazul unei uzucapiunii in care reclamantul solicita( in contradictoriu cu primaria ) sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra unui teren pe care nu l-a avut niciodata in posesiesi pentru care exista probe?
In principiu, exceptia lipsei calitati procesuale active se poate ridica impotriva oricarui reclamant sau intervenient, dar dupa administrarea probelor, instanta hotaraste daca se admite exceptia sau nu.
Uzucapiunea, prescripția achizitivă, este un mod de dobândire a proprietății sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neîntreruptă a acestui lucru în tot timpul fixat de lege. Constituie împreună cu ocupațiunea, o probă absolută de dobândire a dreptului de proprietate.
Principalul efect al uzucapiunii este obținerea de către posesor al dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra bunului posedat. Efectul este retroactiv, uzucapantul fiind considerat proprietar din ziua în care și-a început posesia.
Dar pentru asta trebuie sa faca obligatoriu proba posesiei.
Comuna prin primar a putut invoca excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului deoarece avea cunoştinţă că există proprietar pe acel teren, sau moştenitori , fapt pe care reclamantul nu-l cunoştea. Aceştia, existând, reclamantul nu are calitate procesuală activă într-o acţiune în uzucapiune introdusă împotriva primăriei.Cum a motivat Comuna, excepţia invocată?