buna ziua, mamei mele i s-au cumulat cele 2 pensii (de stat si CAP) in una singura in cea de stat, pt ca era mai mare acum 7 ani cand s a pensionat. Mentionez ca la stat a avut doar 1an si jumatate munciti, dar la colectiv a a avut mai multi ani.I s -au cumulat in cea de stat pt ca atunci era cea mai mare = 350 lei,(suma care este si acum total pe cuponul de pensii= 350 lei, cu toate schimbarile care s-au facut la sistemul de pensii). Intrebarea mea este, ar putea sa revina la pensia de CAP, pt ca este mai mare de 350 lei?
Nu poate fi mai mare pensia numai pentru activitatea lucrata in CAP.Atata timp cat stagiul total de cotizare(1 an si 6 luni in plus)este mai mare si pensia trebuie sa fie mai mare.
Cred ca mama dv. primeste pensia minima sociala de 350 lei.Ca sa primeasca o pensie de asigurari sociale trebuia sa indeplineasca un stagiu minim de cotizare de 10 ani si 7 luni si un stagiu complet de cotizare de 25 ani si 7 luni in anul 2005(Legea 19/2000)Ca sa ai o pensie de 350 lei lunar pt.o perioada de contributie de 1 an si 6 luni inseamna ca a contribuit lunar cu 5 salarii medii brute pe economie(un venit mai mare decat al Presedintelui Romaniei)
Mama nu are cum sa revina la pensia CAP intrucat nu exista prevedere legala in acest sens. Timpul util a fost valorificat alaturi de vechimea de stat, rezultand pensia pe care o primeste in prezent. Va asigur ca nu are cum sa primeasca o pensie mai mare daca, prin absurd, ar exista posibilitatea sa revina la pensia CAP.