Discriminare salariala in urma avansarii de la gradatia 4 la gradatia 5, si a desfiintarii treptelor de salarizare, in decursul anului 2011
Datele cazului:
-in prezent : functionar public de executie: consilier, clasa I, grad profesional superior, gradatia 5, clasa 84, in cadrul unei unei institutii de stat deconcentrate, vechime in munca 21 de ani;
-la data de 31 dec 2009 eram incadrat consilier superior , clasa I, treapta 2.
-la data de 3 iulie 2010 primesc decizie (potrivit art 1 din L118/2010) de diminuare cu 25% a cuantumului brut al salariului (pastrand functia publica de executie: consilier clasa I, gradul profesional superior, treapata de salarizare 2, gradatia 4.
-la data de 01.01.2011, sunt reincadrat in in functia publica (cf L285/2010 si Legea cadru 284/2010 & Normele meth pt aplicarea L285/2010) : consilier, clasa I, grad profesional superior, gradatia 4, clasa 83 (treapta de salarizare s-a desfinntat incepand cu 01.01.2011).
-la data de 01.05.2011, primesc decizie (implinind deja 20 de ani vechime in munca) de modificare a gradatiei de la 4 la 5, si de modificare a clasei de la 83 la 84, aceasta fiind si incadrarea mea actuala;
Intrebarea mea este de ce institutia/legiuitorul practica o disciminare salariala evidenta, respectiv:
-exista functionari publici de executie in cadrul aceleiasi institutii care obtinand pana la 31.12.2009 treapta de salarizare 1 si implinind pana la aceasta data 20 de ani vechime, in prezent obtin venituri cu peste 250 de lei net mai mult decat functionarii publici care in decursul anului 2011 (desfintindu-se treptele desalarizare, si implinind anii de vechime respectivi _gradatii) indeplinesc aceleasi conditii de munca ca si primii mentionati.
-printr-o adresa oficiala institutia imi raspunde ca a aplicat intocmai prevederile legale, si ca nu-mi poate acorda acelasi nivel de salarizare ca si al functionarilor care “ au imbatranit in munca” inainte de anul 2010 !
-cum incadrati aceasta discriminare ? cum o pot ataca ? care sunt acele vicii “legale “care au dus la asemenea discrepante ?
Cu respect L
Cel mai recent răspuns:
focpamantaerapa , utilizator
22:08, 28 Aprilie 2012