avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Discriminare salariala
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Discriminare salariala

Discriminare salariala in urma avansarii de la gradatia 4 la gradatia 5, si a desfiintarii treptelor de salarizare, in decursul anului 2011
Datele cazului:
-in prezent : functionar public de executie: consilier, clasa I, grad profesional superior, gradatia 5, clasa 84, in cadrul unei unei institutii de stat deconcentrate, vechime in munca 21 de ani;
-la data de 31 dec 2009 eram incadrat consilier superior , clasa I, treapta 2.
-la data de 3 iulie 2010 primesc decizie (potrivit art 1 din L118/2010) de diminuare cu 25% a cuantumului brut al salariului (pastrand functia publica de executie: consilier clasa I, gradul profesional superior, treapata de salarizare 2, gradatia 4.
-la data de 01.01.2011, sunt reincadrat in in functia publica (cf L285/2010 si Legea cadru 284/2010 & Normele meth pt aplicarea L285/2010) : consilier, clasa I, grad profesional superior, gradatia 4, clasa 83 (treapta de salarizare s-a desfinntat incepand cu 01.01.2011).
-la data de 01.05.2011, primesc decizie (implinind deja 20 de ani vechime in munca) de modificare a gradatiei de la 4 la 5, si de modificare a clasei de la 83 la 84, aceasta fiind si incadrarea mea actuala;
Intrebarea mea este de ce institutia/legiuitorul practica o disciminare salariala evidenta, respectiv:
-exista functionari publici de executie in cadrul aceleiasi institutii care obtinand pana la 31.12.2009 treapta de salarizare 1 si implinind pana la aceasta data 20 de ani vechime, in prezent obtin venituri cu peste 250 de lei net mai mult decat functionarii publici care in decursul anului 2011 (desfintindu-se treptele desalarizare, si implinind anii de vechime respectivi _gradatii) indeplinesc aceleasi conditii de munca ca si primii mentionati.
-printr-o adresa oficiala institutia imi raspunde ca a aplicat intocmai prevederile legale, si ca nu-mi poate acorda acelasi nivel de salarizare ca si al functionarilor care “ au imbatranit in munca” inainte de anul 2010 !
-cum incadrati aceasta discriminare ? cum o pot ataca ? care sunt acele vicii “legale “care au dus la asemenea discrepante ?
Cu respect L
Cel mai recent răspuns: focpamantaerapa , utilizator 22:08, 28 Aprilie 2012
"Intrebarea mea este de ce institutia/legiuitorul practica o disciminare salariala evidenta,"

Institutia aplica normele legale in vigoare, nu are posiblitatea de a le modifica.

"Legiuitorul" si-a permis aceste discriminari din cauza ca salariatii din sistemul bugetar s-au lasat umiliti si calcati in picioare, executand dansul pinguinului in locul grevei generale...

"-cum incadrati aceasta discriminare ? cum o pot ataca ? care sunt acele vicii “legale “care au dus la asemenea discrepante ?"

Atata timp cat curtea constitutionala ar declara constitional si un act normativ prin care se abroga legea gravitatiei (datorita crizei economice, de ce nu...) iar CEDO a considerat ca taierea cu 25% nu incalca drepturile omului, singura dreptate pe care o puteti spera e pe lumea cealalta:(
-ma gandesc la o actiune in justitie...in care sa atac modul "neunitar" in care au fost in mod administrativ aplicate solutiile "unitare" de salarizare.
-daca mai sunt forumisti care au demarat o actiune pe aceasta tema.....as fi interesat de stadiul acestor demersuri...
Eu sunt discriminat pe chestiunea cu sporul de doctorat: teza sutinuta in decembrie 09, diploma abtinuta in martie 10 si eu ca am diploma din 2010 nu primesc spor/ compensatie de 15% iar cei care o au de inainte de 2009, primesc spor sub denumirea de compensatie.Ministeru Educ a spus ca nu se tine cont de adeverinta eliberata in locul diplomei. Eu mi-am cam pregatit plangerea si eu sufleteste, deoarece Legea cu nr 330/2009, aceea din 284/2010 si art 8 din Anexa nr 5 a Legii cu nr 63/2011 discrimineaza pe fata: asa ca ma pregatesc de inca un hop. Am avut eu o gramada ca sa ma impotmolesc la acesta. Dati in judecata. Nu conteaza ce va spun in tara, mergeti la recursuri peste recursuri ( cu cat mai negativ cu atat mai bine- cititi site-urile CEDO) si sa asa ajungeti la CEDO. Acolo demersurile sunt mai simple si mai putina batatie de cap.
Nu-i usor, dar cu perseverenta, se pot multe.

Va doresc ce imi doresc si mie: Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovarea functionarilor publici jigan56 jigan56 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind promovarea functionarilor publici avand functie de executie, posibila in anul 2012, aferenta urmatoarelor ... (vezi toată discuția)
Promovarea functionarilor publici avand in vedere eliminarea treptelor de salarizare marilenaiuliana marilenaiuliana Daca s-au eliminat treptele de salarizare a functionarilor publici, ce presupune asta, ca pot incadra un functionar public indiferent pe ce treapta ... (vezi toată discuția)
Incadrare dupa promovare IDANUT IDANUT Daca promovez anul acesta din inspector principal in inspector superior, as dori sa stiu cum o sa fiu incadrat tinind cont ca am o vechime de 25 de ani in ... (vezi toată discuția)