avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... impartirea bunurilor dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

impartirea bunurilor dupa casatorie

Buna ziua,

As dori sa ma informez in legatura cu procedura de vanzare/donare a unei parti dintr-un apartament dupa casatorie. Viitorul meu sot a cumparat un apartament inainte sa casatorie prin programul Prima casa pe numele lui cu credit de asemenea la banca pe numele sau. Dupa casatorie ne-am inteles ca acest apartament sa fie trecut pe numele amandurora. As dori sa imi spuneti care este cea mai sigura metoda prin care se poate face acest lucru, daca se poate face un contract de vanzare cumparare pe 50% din apartament sau donatie. M-am mai interesat la o persoana care lucreaza la un birou notarial si mi-a spus de varianta donatiei si a refinanatarii creditului pe numele amandurora, dar nu sunt sigura daca aceasta donatie in cazul unui divort nu se poate ataca si anula. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:57, 26 Martie 2012
Cea mai rapida si simpla metoda este sa incheiati o conventie matrimoniala prin care sa alegeti comunitatea conventionala de bunuri, astfel bunul devine comun din momentul casatoriei.
mergeti si vorbiti cu un notar. si eu cred ca se poate rezolva printr-o conventie matrimoniala in care declarati bunul ca fiind comun
Buna, Aceasta conventie matrimoniala se face inainte de casatorie? sau se poate face si dupa, ea poate fi contestata? pe actul de proprietate a casei vom fi amandoi trecuti? merci
Donatia intre soti este revocabila pe toata durata casatoriei.

Nici actul de v/c simulat (daca el este, de fapt, o donatie, adica daca s-a incheiat cu scopul vadit de a nu se achita niciun pret) nu sta in picioare, simulatia fiind declarata nula de art.1033 Cod civil daca este facuta cu scopul inlaturarii caracterului revocabil al donatiei.

Conventia privind schimbarea regimului matrimonial este supusa fie actiunii revocatorii din partea creditorilor (in termen de un an de la indeplinirea conditiilor de publicitate) fie inopozabilitatii (oricand, pe cale de exceptie) daca este facuta in frauda intereselor lor.
Se poate incheia oricand o conventie matrimoniala, totodata putand fi modificata in termen de un an de la incheierea casatoriei.
Daca este incheiata inainte de casatorie, produce efecte de la data casatoriei.
Prin conventie bunurile proprii ale unuia dintre soti pot deveni bunuri comune
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Carmen Chitu, Avocat

Alte discuții în legătură

Adaugare proprietar apartament bdgabi bdgabi Buna ziua Am achizitionat un apartament prin prima casa. Intre timp, m-am casatorit si as vrea ca si sotul sa fie trecut ca si proprietar avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna - imobil joe17 joe17 Buna ziua! Vin sa va cer sfatul intr-o anumita privinta: anul acesta - 2011, viitoarea mea sotie va achizitiona un apartament, prin credit bancar, credit cu ... (vezi toată discuția)
În ce condiții pot cumpăra un imobil în timpul căsătoriei și sa fie numai al meu? grecudana grecudana Vreau sa cumpăr un apartament cu credit imobiliar, căsătorit fiind. Soția nu este de acord nici cu cumpărarea apartamentului și nici cu creditul. În ce ... (vezi toată discuția)