Suntem in vacanta in india , sotul meu find cetatean Indian, iar eu si copilul vrem sa mergem de aici acasa in romania de pasti. Daca sotul nu calatoreste cu noi ce document sau trebuie vreun document sau declaratie cand iesim din aeroportul din Mumbai pentru fata noastra.? Multumesc.
Da si eu si fetita avem pasaport romanesc. Deci nici in alt aeroport din Europa nu mi se va cere explicatie de ce calatoresc numai eu si fetita fara sot, dar la intoarcere imi va trebui o declaratie din partea tatalui?
Pentru a intra in Romania nu aveti nevoie de declaratie din partea tatalui - daca fetita are pasaport romanesc.
Daca are pasaport indian, interesati-va la autoritatile indiene ce aveti nevoie pentru a calatori cu fetita doar dvs., fara tata.
Pentru a merge inapoi din Romania in India daca fetita are pasaport romanesc, veti avea nevoie de declaratia acord a tatalui pentru a iesi din Romania, declaratie care trebuie data la un notar care poate aplica apostila de la Haga si pe care dvs. va trebui sa o traduceti. legalizati si autentificati la un notar din Romania.
In opinia mea, chiar daca fetita are pasaport indian, este bine sa aveti acea declaratie acord a tatalui pentru ca dvs. fiind romanca, fetita este si cetatean roman prin nastere, deci este posibil sa fiti intrebata de declaratie.
Completare
Nu va intreaba nimeni de declaratie in alta tara decat Romania :)