avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... procura pt iesirea copilului din tara
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

procura pt iesirea copilului din tara

buna ziua. as dori sa intreb daca procura pt iesirea copilului din tara doar cu un parinte (cu acordul celuilalt parinte) poate fi valabila pana la 18 ani?

adresez aceasta intrebare deoarece acum un an am facut o asemenea procura insa in momnetul cand am folosit-o mi s-a zis de la aeroport ca nu exista asa ceva... ci se poate face doar pt o perioada de maxim 1 an...acum a trecut un an si as vrea sa calatoresc in alta tara cu copilul...fara tata, si as vrea sa fiu sigura ca nu o sa ma probleme.

multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 07:47, 5 Martie 2012
de regula o procura este valabila pana la revocarea sau retragerea ei...oricum, copiii au nevoie la iesirea din tara de pasaport si daca celalalt parinte isi da acordul pentru ai face copilului pasaport, nu mai aveti nevoie de procura.
In mod normal notarul la redactarea unei astfel de procuri, trebuie sa mentioneze tara in care pleaca minorul si perioada sejurului.

Il contrazic pe eu.ro.lex. chiar daca copilul are pasaport individual, la iesirea din tara se verifica in mod obligatoriu si existenta acordului celuilalt parinte exprimat printr-o procura.

p.s. vorbesc din proprie experienta :)
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
De regula, forma notariala a acestui document este DECLARATIA prin care parintele care nu calatoreste cu copilul isi da acordul ca minorul sa calatoreasca cu celalalt parinte. Aceste declaratii au ca termen de valabilitate 12 luni de zile.
pai situatia este asa....sotul meu munceste in danemarca....anul trecut cand a fost in romania am facut acea procura....am venit la el ...si acum vrem sa mergem in ro pt 3 luni....sa inteleg k nu o sa mai pot veni inapoi la el cu fetita pt ca acea procura nu va mai fi valabila..c e de facut? unde ar trebui sa meraga sotul meu in danemarca ca sa faca acea procura?
Sotul dvs. poate da declaratia acord la consulat sau la ambasada.

Daca sunt prea departe (consulatul/ambasada) o poate da si la un notar danez, caz in care trebuie sa aiba aplicata apostila de la Haga insa dvs. va trebui sa o traduceti, legalizati si autentificati in tara - e mai complicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura din italia folositã la intrarea în românia trebuie tradusã pentru a produce efecte când ies din românia? bia_paulet bia_paulet buna, as dori sa stiu daca trebuie sa traduc neaparat o procura italiana. sotul meu mi-a facut una la notar italian pt a calatori in Romania cu fiul minor. ... (vezi toată discuția)
Procura minor Emiliaemi Emiliaemi Buna ziua,sotul este plecat in suedia,de sarbatori am dorii sa mergem la el,avem un copil minor si am nevoie de procura din partea lui ca sa il pot scoate din ... (vezi toată discuția)
Procura clausimo clausimo vreau sa stiu si eu; legea din romania e valabila pt toti notarii sau alte cabinete cu alte obicee....ca eu nu mai inteleg nimik..de asta vreau sa si plek ... (vezi toată discuția)