avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Imobile cumparate in concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Imobile cumparate in concubinaj

Buna ziua,
Un barbat si o femeie,sunt concubini din anul 2000.
In anul 2001,cumpara impreuna o casa cu terenul aferent si se face contract de vanzare-cumparare in care se mentioneaza ca au cote egale. Pretul achizitiei,60 milioane atunci.
Ulterior,fac imbunatatiri majore la casa,cheltuielile fiind suportate de ambii.
Prin anii 2005 - 2006,incep certuri intre ei si se ajunge,in prezent,la imposibilitatea de a mai convietui impreuna. (Practic,barbatul o bate si o hartuieste psihic in mod constant. Are alte amante,carora le da nr. de telefon al concubinei iar acestea o suna si o hartuiesc psihic,o insulta zilnic,etc. - concubina ajungand la limita suportabilitatii. Nu stie daca se impune si o actiune penala impotriva concubinului,avand in vedere ca nu sunt cununati.)
In aceasta situatie,cum trebuie procedat,ca jumatate din valoarea imobilelor cumparate impreuna (casa + terenul),sa revina celui care este de acord sa plece din casa respectiva ?
Avand in vedere ca intre timp au facut imbunatatiri si valoarea casei s-a majorat, cum se poate solicita sa se plateasca 1/2 din valoarea care este acum a imobilelor ? Barbatul,acum,ar plati femeii doar 30 milioane,jumatate din valoarea cumpararii initiale,fara sa tina cont de investitia facuta pentru imbunatatiri.
Cum se poate face ca sa-i plateasca 1/2 din valoarea actuala ?
Sau,cum sa faca sa locuiasca in 1/2 din imobile ? Poate solicita o restrictionare in acest sens ? Sa fie lasata in pace sa locuiasca singura in 1/2 de casa si 1/2 din teren ? Cum si catre cine sa se indrepte ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 16:01, 27 Martie 2012
Trebuie sa solicite iesirea din indiviziune. Se va realiza o expertiza care va spune valoare imobilelor si pers. care pleaca va primi o sula in valoare de 1/2.
Avand in vedere ca imobilul a fost cumparat de ambele persoane in cote egale, se poate solicita iesirea din indiviziune, iar in cadrul dosarului se va face o expertiza care va determina valorea actuala a imobilului.
Unul dointre coproprietari va dobandi imobilulu iar celalalt va fi indreptatit la o sulta egala cu jumatate din valoarea stabilita prin expertiza.
Am inteles. Va multumesc.
Insa,in actiunea pentru iesirea din indiviziune,se va solicita,practic,impartirea bunurilor cumparate impreuna,totodata evaluarea acestora la valoarea actuala si/sau sa se stabileasca si suma de bani ce ar reprezenta sulta pentru cel ce va pleca ? Sau,cum e mai bine sa se solicite ? (Actiunea ar fi introdusa de concubina.)
Care ar fi motivarea in drept a actiunii ?
Va multumesc,inca o data.
Cu stima.
Da, se va evalua la valoare actuala. Actiunea poate fi introdusa de oricare din parti.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi concubini casa+teren ClaudePH ClaudePH Buna ziua! In urma cu 16 ani am cumparat impreuna cu concubina o casa plus terenul aferent. Am facut impreuna imbunatatiri. In urma unor neintelegeri, am ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa 16 ani adriela6 adriela6 Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune maron maron Salutare Este primul meu post pe acest forum intr-o problema destul de delicata sa spun asa. Am citit posturile cu iesirea din indiviziune dar inca am ceva ... (vezi toată discuția)