Buna ziua,
Un barbat si o femeie,sunt concubini din anul 2000.
In anul 2001,cumpara impreuna o casa cu terenul aferent si se face contract de vanzare-cumparare in care se mentioneaza ca au cote egale. Pretul achizitiei,60 milioane atunci.
Ulterior,fac imbunatatiri majore la casa,cheltuielile fiind suportate de ambii.
Prin anii 2005 - 2006,incep certuri intre ei si se ajunge,in prezent,la imposibilitatea de a mai convietui impreuna. (Practic,barbatul o bate si o hartuieste psihic in mod constant. Are alte amante,carora le da nr. de telefon al concubinei iar acestea o suna si o hartuiesc psihic,o insulta zilnic,etc. - concubina ajungand la limita suportabilitatii. Nu stie daca se impune si o actiune penala impotriva concubinului,avand in vedere ca nu sunt cununati.)
In aceasta situatie,cum trebuie procedat,ca jumatate din valoarea imobilelor cumparate impreuna (casa + terenul),sa revina celui care este de acord sa plece din casa respectiva ?
Avand in vedere ca intre timp au facut imbunatatiri si valoarea casei s-a majorat, cum se poate solicita sa se plateasca 1/2 din valoarea care este acum a imobilelor ? Barbatul,acum,ar plati femeii doar 30 milioane,jumatate din valoarea cumpararii initiale,fara sa tina cont de investitia facuta pentru imbunatatiri.
Cum se poate face ca sa-i plateasca 1/2 din valoarea actuala ?
Sau,cum sa faca sa locuiasca in 1/2 din imobile ? Poate solicita o restrictionare in acest sens ? Sa fie lasata in pace sa locuiasca singura in 1/2 de casa si 1/2 din teren ? Cum si catre cine sa se indrepte ?
Va multumesc.
Trebuie sa solicite iesirea din indiviziune. Se va realiza o expertiza care va spune valoare imobilelor si pers. care pleaca va primi o sula in valoare de 1/2.
Avand in vedere ca imobilul a fost cumparat de ambele persoane in cote egale, se poate solicita iesirea din indiviziune, iar in cadrul dosarului se va face o expertiza care va determina valorea actuala a imobilului.
Unul dointre coproprietari va dobandi imobilulu iar celalalt va fi indreptatit la o sulta egala cu jumatate din valoarea stabilita prin expertiza.
Am inteles. Va multumesc.
Insa,in actiunea pentru iesirea din indiviziune,se va solicita,practic,impartirea bunurilor cumparate impreuna,totodata evaluarea acestora la valoarea actuala si/sau sa se stabileasca si suma de bani ce ar reprezenta sulta pentru cel ce va pleca ? Sau,cum e mai bine sa se solicite ? (Actiunea ar fi introdusa de concubina.)
Care ar fi motivarea in drept a actiunii ?
Va multumesc,inca o data.
Cu stima.
Iesire din indiviziune
maron
Salutare
Este primul meu post pe acest forum intr-o problema destul de delicata sa spun asa.
Am citit posturile cu iesirea din indiviziune dar inca am ceva ... (vezi toată discuția)