avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi concubini casa+teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi concubini casa+teren

Buna ziua!

In urma cu 16 ani am cumparat impreuna cu concubina o casa plus terenul aferent. Am facut impreuna imbunatatiri.
In urma unor neintelegeri, am impartit jumatatea fiecaruia in prezenta politiei din localitatea cu pricina.
Acum facem iesirea din indiviziune prin instanta. Eu am luat o camera, hol si baia construita impreuna, iar ea are celelalte doua camere plus holul aferent. Casa are doua iesiri cu holuri.
Casa are 52 mp. Expertul in constructii a spus ca nu se poate imparti casa pentru ca nu exista posibilitati, dar casa este impartita amiabil.

Cum trebuie sa procedeze instanta? Se da o despagubire, se tine cont numai de sfatul expertului sau ramane intelegerea amiabila dintre noi?
Cel mai recent răspuns: ClaudePH , utilizator 14:28, 28 Iunie 2017
Instanta de judecata, ca modalitate de imparteala, poate dispune atrbuirea constuctiei catre unul dintre cei doi coindivizari, cu obligatia de a-l despagubi pe celalalt.

Suma de bani cu titlu de despagubire este reprezentata de sulta.( se poate stabili un termen de 6 luni, termen ce curge de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, in sensul platii efective ).

Sulta este proportionala cotei-parti din dreptul de proprietate.

Din relatarea dumneavoastra, imobilul este comod partajabil in natura.

Numai daca bunul era comod partajabil, instanta de judecata putea dispune, pe cale de expertiza topografica, propunerile de lotizare.

Dacă nu sunt de acord cu această sultă, pot împărți curtea și casa pe jumătate? Exact cum am stabilit amiabil..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In urma succesiunii după părinți am o cotă parte de 37.5%din ... vd448484@gmail.com vd448484@gmail.com In urma succesiunii după părinți am o cotă parte de 37.5%din casa părintească. Dacă nu sunt de acord cu suma propusă drept sulta aș putea sa cer ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune apepe apepe Se mosteneste un imobil compus din 2 cam, 1 antreu, 1 marchiza, total 38 mp. si teren mic cu 8 m deschidere la strada. 1/2 mosteneste A si 1/2 mostenitorii ... (vezi toată discuția)
Impartire curte alberta33 alberta33 Va rog mult ajutati-ma sa inteleg o chestiune de impartire a unui teren, o curte cu 2 case de locuit. In urma cadastrului terenul va fi impartit in 2 loturi. ... (vezi toată discuția)