avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartire curte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartire curte

Va rog mult ajutati-ma sa inteleg o chestiune de impartire a unui teren, o curte cu 2 case de locuit. In urma cadastrului terenul va fi impartit in 2 loturi. Pe o jumatate de curte se afla o constructie, iar cealalta constructie se afla exact in mijlocul curtii. E logic ca nu va fi darmata pentru a se imparti normal curtea in 2 jumatati distincte. Va rog sa mi spuna cineva care se pricepe sau a mai trecut prin asa o situatie cum se finalizeaza o astfel de situatie. Se plateste sulta pentru ce ocupa casa din terenul celuilalt?
Multumesc din suflet pentru orice raspuns.
Cel mai recent răspuns: CLEMENT PINTILIE , Consilier juridic 14:08, 25 Iunie 2012
In cadrul procesului de partaj se va numi un expert care va face mai multe variante de lotizare :impartirea in natura a terenului care va fi in raport de pozitionarea constructiilor , nu trebuie neaparat sa traga o linie dreapta , ci terenurile sa aiba suprafete egale.In caz ca nu se poate , cel ce va primi o suprafata in plus va plati sulta.Ar fi bine ca partile sa se inteleaga la o varianta de partaj avantajoasa pentru ele.
Daca proprietarii de case sunt diferiti, atunci In urma unei documentatii topografice avand drept scop dezmembrare in functie de cotele de proprietate, se vor crea doua loturi care sa cuprinda fiecare casa si terenul aferent.
Fiecare lot trebuie sa aiba si acces la drumul public.
In cazul cand nu e posibil, se creaza o servitute de trecere auto si cu piciorul.
Ideea este ca proprietarii vor sa se puna de acord pentru a nu ajunge in instanta. Nelamurirea este cand sa se puna de acord cei doi proprietari in momentul cand cel de la cadastru este prezent la masuratori sau inainte de lotizare? Multumesc mult.
Oricum se va achita o sulta de avans si se creaza un ,,vincullum juris" apoi se partajeaza in rem!:fight:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj - la notar sau în instanță? Anne Maria Anne Maria Caz: Se supune partajului o casă cu două intrări și o curte comună ambelor intrări. Împărțirea casei și a curții pe lungime sau lățime, presupune ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar sarm07opr sarm07opr In cadrul unui partaj judiciar, pentru 5 loturi de teren diferit (3 loturi situate in intravilan si 2 loturi situate in extravilan) intre 3 persoane ,instanta ... (vezi toată discuția)