Caz: Se supune partajului o casă cu două intrări și o curte comună ambelor intrări. Împărțirea casei și a curții pe lungime sau lățime, presupune accesul unuia prin curtea celuilalt. Există o singură intrare în curte.
1. Cum se face partajul la notar? Este necesară o expertiză? Dacă unul nu permite trecerea celuilalt pe proprietatea sa, ce este de făcut?
2. Dacă nu există înțelegere între coproprietari, este indicat partajul în instanță. Cum se va face împărțirea în acest caz, în contextul în care ambii vor jumătate din casa și jumătate din curte?
3. Dacă unul decide să renunțe la partea de casă în schimbul terenului extravilan iar celălalt NU dorește toată casa și toată curtea, cel din urmă poate fi OBLIGAT (în instanță sau la notar) să o accepte în schimbul unei despăgubiri?
Buna seara,
Nu e nevoie de expertiza daca va intelegeti de comun acord.
Partajul in fata notarului se poate incheia doar daca cele doua parti se inteleg perfect asupra TUTUROR punctelor. In caz contrar se ajunge in instanta indiferent de cat de mult sau de putin nu se inteleg cei doi.
Buna dimineata!
Mergand pe varianta partajului in instanta putem avea urmatoarea situatie:
- expertiza va fi obligatorie deoarece va trebui evaluata in bani masa partajabila
- daca se va imparti casa si curtea, chiar daca sunt intrari separate in casa vor exista intotdeauna parti in proprietate comuna, fortati si perpetua. Ulterior, un proprietar poate avea nevoie de acordul notarial al celuilalt proprietar in caz ca vrea sa intreprinda anumite actiuni ce tin de folosinta comuna. (separare bransamente la utilitati, mansardare pod, diverse situatii ce pot exista in viitor). O parte din teren va fi in indiviza (culoarul de trecere de la poarta la intrarea in casa).
- Instanta va incerca sa imparta la propriu averea care este usor partajabila, Averea poate fi formata din 2 loturi. Primul lot este format din casa plus curte, iar al doilea lot din terenul extravilan. Astfel se poate imparti averea un lot unuia si celalalt lot altuia. Loturile se vor forma in cadrul expertizei topo si expertizei in constructii.
- Daca unul decide sa lase celuilalt casa si curtea, instanta va tinde sa tina cont de aceasta optiune deoarece este usor de partajat in natura, in comparatie cu dorinta celuilalt de a imparti ambele loturi (s-ar fi creat posibilitatea de a persista in indiviziune, contrar actiunii introduse in instanta, de iesire din indiviziune).
- Fiind putin probabil ca ambele loturi sa fie egale, instanta va calcula si va admite sulte in functie de fiecare ce lot va avea. Ca urmare, poate fi obligat de instanta sa accepte/sa ofere sulta fiecare.
Aceste detalii vi le-am oferit avand la baza un caz real dezbatut in instanta.
Indiviziune
Adelina2017
Buna ziua!Se poate face ieșirea din indiviziune a unui teren împărțit in doua loturi,după ce a fost făcut cadastrul Per total și apoi separat numai ... (vezi toată discuția)