Buna ziua
Cunosc mai multe persoane fizice care obtin venituri din colaborarea cu o mare companie care functioneaza in sistem Multi Level Marketing. Veniturile sunt obtinute sporadic in functie de modul de implicare, fara contract individual de munca, pe baza unei conventii. Compania retine la sursa , contibutia de asigurari sociale, somaj si impozit pe venit.
Pentru CASS- fond sanatate compania a trimis fiecarei persoane fizice urmatoarele : "Calcularea , declararea si plata contributiei la CASS - fond sanatate
este obligatia exclusiva a Dvs.si avem rugamintea sa nu omiteti acest lucru."
Intrebare: Toate persoanele fizice sunt obligate sa plateasca acest fond de sanatate tinand cont ca unii lucreaza in alte societati sau institutii avand contract individual de munca, altii sunt pensionari, altii nu mai obtin alte venituri ?
Anul trecut am fost la casa de asigurari de sanatate si mi s-a spus de la ghiseu ca cei care lucreaza si in alta parte nu trebuie sa plateasca fond sanatate Anul acesta am fost din nou si de la ghiseu am fost trimis la Director care mia spus ca pentru orice venit trebuie platit fond sanat. 5.5%. Cum este corect ?
Va multumesc
Este corect ce v-au spus cei de la ghiseu anul trecut. Angajatii cu contract de munca individual nu platesc contributii la sanatate dinveniturile ce le-ati mentionat.
Cadrul legal este Ordinul CNAS 617/2007 cu modificarile si completarile ulterioare