avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu deces - daune morale
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu deces - daune morale

in 2009 tatal meu a fost lovit pe trecere de pietoni,dar dupa 5 zile de chinuri in spital a decedat .Soferul a fost mai tot timpul sa se intereseze de situatie,chiar nu i-am reprosat nimic a venit si la pomana toata lumea era uimita ca am accept.Fratele meu la prins intro discutie cu o pers in care citez'' oricum era batran,- o sa iau 3 ani cu suspendare'' da avea 71 ani dar asta nu-i da dreptul sa-i ia viata.Problema e in felul urmator :ptr acea discutie ne-am suparat foarte tare si i-am cerut 30000 euro.Afost foarte sarcastic si ne-a spus ca nu o sa vedem nici un ban ca el( mortul) nu castiga intro viata suma asta.
Am cerut mult?
Am deschis proces in urma careia suntem chemati pt mediere.
ce suma de bani se poate obtine in urma acestui proces.
Cel mai recent răspuns: cristiza , utilizator 23:13, 6 Martie 2013
Medierea se poate aplica numai in privinta drepturilor de care partile pot dispune.

Infractiunile care ar putea fi "supuse" medierii si care ar fi in zona cu cazului dvs. ar fi:
art.181 - vatamarea corporala si art.184 al (1 si 3) - vatamarea corporala din culpa, deoarece la impacarea partilor se inlatura raspunderea penala.

Art. 184 - Vătămarea corporală din culpă

Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 21, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.

Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Solutia reciproc avantajoasa, decisa de catre parti si consfiintita printr-un Acord de mediere in cauze penale solutioneza atat latura penala cat si cea civila, a despagubirilor.

Totusi avand in vedere ca tatal dvs. a decedat, ne aflam in prezenta infractiunii prevazute de art.183 si atunci numai latura civila ar putea fi solutionata prin mediere urmand ca cea penala sa isi continuie cursul in justitie.

Este important pentru Sofer sa demonstreze instantei de penal ca a incercat sa despagubeasca mostenitorii, pe calea medierii si astfel sa convinga asupra bunei sale credinte in indepartarea efectelor nedorite, pentru a obtine o pedepsa mai mica. Nu stiu daca ar putea obtine si cu suspendare avand in vedere ca accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni.

Din punctul dvs. de vedere este bine sa onorati invitatia la mediere tocmai pentru a afla ce propunere va va face Soferul in cauza. Puteti obtine o suma cu care sa fi multumita si atunci nu mai decide instanta cat va acorda sau nu, ce doriti.

In alta ordine de idei, depinde de cat de bine ati argumentat dvs. motivele pentru care ati solicitat suma de 30.000 de euro in instanta, dar personal nu cred ca veti primi acesta suma. Instanta este "atenta" in acordarea daunelor avand in vedere imbogatirea fara just temei. Un alt factor important in asemenea procese, este avocatul care va reprezinta, si care prezinta toate argumentele pe baza carora dvs. ar trebui sa primiti suma solicitata.

Sper ca am atins toate "punctele" :)
Pe citatia emisa de tribunal se mentioneaza -ucidere dinculpa (art 178C.p).Aveti posibilitatea de a solutiona litigiu/actiunea civila din procesul penalpe cale a medierii,conf legii nr 192/2006.va multumesc
Asa cum scrie si in citatie aveti dreptul de a solutiona actiunea civila (despagubirile) prin mediere, cea penala neputand fi supusa medierii.

imi cer scuze ,imi puteti spune cum se stabileste suma de despagubire. Iar in cazul in care nu suntem de acord cu suma impusa ce urmeaza.
Suma maxima prevazuta de o polita RCA pentru daune morale este de 3 milioane si jumatate de euro. Din acest an plafonul - se zicea anul trecut - ar trebui sa ajunga la 5 milioane de euro (nu stiu daca s-a intamplat)
Rudele de gradul I ale unei persoane decedate primeau in medie 80 de mii de euro.
Pentru invaliditate, suma ajungea la 30 de mii, iar pentru vatamari corporale, la 15 mii de euro.
Cea mai mare dauna acordata pana acum in Romania dupa un accident rutier este de un milion de euro.
(sursa: stirileprotv.ro)

Avand in vedere aceste informatii (mai mult sau mai putin adevarate) as zice sa nu acceptati o suma (cu prea mult) mai mica, chiar daca este in discutie un om in varsta de 71 de ani.
Pana vor fi primiti banii vor trece cativa ani - pentru ca lucrurile se misca greu in RO. Societatile de asigurari platesc, de regula, aceste sume.

Nu exista criterii legale prin care se apreciaza aceste daune si de aceea as zice ca n-ar fi rau sa discutati cu un avocat - la mediator va puteti prezenta si insotiti de avocat. Oricum, se tine cont (si) de imprejurarile in care s-a petrecut accidentul.

Daca nu sunteti de acord cu suma care se ofera de autorul accidentului cazul va fi judecat in instanta – prin hotarare judecatoreasca vor fi stabilite daunele..

Cititi Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr 14/2011 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
Din care citez, in caz de deces:
Art 49 [...]
a) cheltuielile de înmormântare, inclusiv pentru piatra funerară, precum și cele efectuate cu îndeplinirea ritualurilor religioase, probate cu documente justificative;
b) cheltuielile cu transportul cadavrului, inclusiv cele de îmbălsămare, probate cu documente justificative, de la localitatea unde a avut loc decesul pana la localitatea în care se face înmormântarea;
c) veniturile nete nerealizate și alte eventuale cheltuieli rezultate în perioada de la data producerii accidentului și pana la data decesului, prevazute la pct. 1, dacă acestea au fost cauzate de producerea accidentului;
d) daunele morale: în conformitate cu legislația și jurisprudența din România.

Gasiti aici Ordinul nr 14/2011
www.avocatnet.ro/content/art...

Mergeti cu incredere la mediator, sa puteti discuta pe larg cu autorul accidentului.

Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident rutier radu_sas radu_sas Buna ziua! Acuma o luna am fost accidentat de un sofer de taxi pe trecerea de pieton provocandu-mi un traumatizm cranian(leziuni primare) plus alte leziuni ... (vezi toată discuția)
De unde incepe o vatamare corporala? voceasperanteimedias@yahoo.com voceasperanteimedias@yahoo.com Cand este considerata o vatamare corporala , am avut doi copii spitalizati in urma unui accident, si asigurariile vinovatului nu vor sa-mi despagubesca ... (vezi toată discuția)
Am lovit un pieton pe trecere,anul trecucut in luna octombrie, de ... bogdandaniel87 bogdandaniel87 Am lovit un pieton pe trecere,anul trecucut in lima octombrie,de atunci circul cu dovada,pietonul a depus plangere penala impotriva mea,acesta a suferit o ... (vezi toată discuția)