avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie si ultima indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie si ultima indemnizatie

Buna ziua,

Sunt in concediu de crestere copil si am optat pentru varianta 1 an. Pe 2 aprilie, ma intorc la serviciu, cand copilul meu are 11 luni. Pentru a putea beneficia de stimulent, am sunat la prestatii sociale si am intrebat cand pot depune actele. Mi s-a raspuns ambiguu, insa am priceput ca trebuiesc depuse cel mai repede, pana pe 10 aprilie, pentru a nu se vira in plus inca o indemnizatie pe care va trebui sa o restitui.
Am explicat ca in aprilie trebuie sa mai am dreptul la o indemnizatie, ultima, cea aferenta lunii martie, si doamna respectiva a inceput sa se balbaie. Ulerior, m-a bagat in ceata si mai tare, spunadu-mi ca atunci, graba nu e asa de mare.
Va rog sa imi spuneti, cand trebuie sa depun actele?
La cat de confuza parea doamna respectiva, mi-e teama ca in luna aprilie, nu imi vor vira indemnizatia aferenta lunii martie, si va trebui sa alerg sa recuperez banii

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:50, 27 Martie 2012
1. - Indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie se platesc lunar pentru luna precedenta.
- In luna aprilie veti primi indemnizatia pentru CCC pentru luna martie (chiar daca in luna aprilie veti fi reluat activitatea).

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 13.
(1) Stimulentul de inserţie se acordã pe bazã de cerere, semnatã de persoana îndreptãţitã, însoţitã de dovada eliberatã de angajator sau, dupã caz, de alte documente eliberate de autoritãţile competente ori de declaraţia pe propria rãspundere din care sã rezulte cã aceasta realizeazã sau urmeazã sã realizeze venituri supuse impozitului.

(2) În situaţia stabilirii dreptului la stimulentul de inserţie pentru persoana care beneficiazã de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunarã prevãzutã la art. 2 alin. (1) lit.a) din ordonanţa de urgenţã, cererea de acordare va fi însoţitã numai de documentele prevãzute la alin.(1).
...
Art. 24.
Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care persoana îndreptãţitã îşi reia activitatea profesionalã şi realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...

3. Asadar dvs. completati o cerere tip la Primarie, unde ati depus dosarul pentru CCC, la care atasati o copie dupa decizia emisa de angajator de incetare a suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data de revenire din concediu de crestere a copilului pana la 1 an galcsb galcsb Copilul meu s-a nascut pe 7 Mai 2013.Am ales CCC de 1 ani.Am 2 intrebari: 1.Pot sa stau pana la sfarsitul lunii Martie 2014 in CCC,urmand ca de la 1 Aprilie ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Ralucanda Ralucanda Buna ziua, Copilul meu s-a nascut in 23.02.2014 si eu in 22.01.2015 mi-am reluat activitatea pentru a benificia de cei 500 lei/luna pana la implinirea ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie nicolletpopescu nicolletpopescu Buna ziua se poate lua stimulentul de insertie fără a intra în concediu de maternitate?Mama este casnică deci nu are nici un venit si doar tatăl ... (vezi toată discuția)