avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie si un alt job
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie si un alt job

Soacra mea (60 de ani) a fost pensionata anticipat iar in Martie 2012 si-a depus dosarul pentru pensionare la termen urmand sa-i vina decizialunile acestea. Intre timp a primit o oferta de job si nu stie daca este legal sa accepte acest job avand in vedere ca inca nu a sosit decizia de pensionare la termen.Angajatorul ii cere sa semneze contract de angajare. Daca semneaza risca sa-si piarda pensia actuala (anticipat) sau poate incheia un contract doar dupa ce soseste decizia ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:10, 29 Martie 2012
La 60 de ani cu stagiu complet de cotizare de 28 ani si 6 luni(?) trebuia sa treaca din pensie anticipata in pensie pentru limita de varsta, automat.Decizia de pensionare are data la care persoana indeplineste conditiile de pensionare.
Eu recomand sa semneze acel contract de munca.
Doresc succes si sanatate,
In 2010 (la 58 de ani)s-a pensionat anticipat cu 37 de ani iar in Martie 2012 si-a depus dosar pentru pensionare la termen. Trecerea nu s-a realizat automat iar in viitorul apropiat trebuie sa primeasca decizia. Dumneavostra spuneti ca nu risca nimic daca semneaza contractul de angajare?Stiu ca in 2010 ,cand si-a depus dosar pentru pensionare anticipata, nu au fost trecuti 7-8 ani de grupa din motive ca nu se regasesc la arhiva.Exista o alta sursa unde pot fi inregistrati acesti ani si adaugati la dosar? Din cate am inteles in perioada acestor 7-8 ani si-a schimbat jobul, a stat in concediu cu copii dar aceasta actiune nu se regaseste in dosar. Nu stiu daca ma fac inteleasa . Important este: poate gasi acesti ani in alta arhiva? poate avea un job pana la decizie? (ati raspuns afirmativ dar am revenit cu cateva amanunte su nu stiu daca se schimba situatia).
Multumesc
Imi permiteti sa va cert? :) Daca vreti un raspuns corect, in special cand discutam despre persoane care au lucrat in grupe de munca, precizati in primul rand data nasterii. Varsta, in special cand este vorba despre doamne, este lipsita de relevanta. Prin urmare, reveniti cu data nasterii si cu stagiul realizat de cotizare - il scrieti pe cel din decizia de pensie.

Nu este clar ce e cu perioada de 7-8 ani: intai ati scris ca soacra a lucrat in grupe de munca, apoi ca si-a schimbat serviciul si a stat in concediu pentru cresterea copiilor. De principiu, orice perioade lucrate se dovedesc cu inscrierile din carnetul de munca sau cu adeverinte emise de angajatori. Prin urmare, pentru aceasta perioada trebuie sa se adreseze fostului angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere privind acordarea pensiei anticipate respinsa N.Giulia N.Giulia Buna ziua Va deranjez si eu cu o intrebare. Soacra mea si-a depus dosarul de pensie, i-a fost primit, i-au spus ca va beneficia de pensie iar acum decizia i-a ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata+pensie de varsta Catalina Rotaru Catalina Rotaru As vrea sa stiu daca am dreptul la pensie anticipata.Data nasterii fiind:31.08.1955,vechime pe cartea de munca in perioada:25.10.1980-pana in prezent.Am pe ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta boban81 boban81 Ma poate ajuta cineva sa-mi spuna cand pot iesi la pensie?Sunt nascut in 1953 luna 6 am o vechime de 10 ani la grupa 1,11 ani si 11 luni la grupa 2 si 8 ani la ... (vezi toată discuția)