avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cerere privind acordarea pensiei anticipate respinsa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cerere privind acordarea pensiei anticipate respinsa

Buna ziua
Va deranjez si eu cu o intrebare. Soacra mea si-a depus dosarul de pensie, i-a fost primit, i-au spus ca va beneficia de pensie iar acum decizia i-a venit negativa .
In decizie scrie : se respinge cererea de inscriere la pensia anticipata deoarece nu sunt indeplinite prevederile articolului 62(1) din legea 263/2010.... nu s-a valorificat grupa 2 din perioada...

Intrebarea mea este : pentru varsta 55 de ani si 7luni, si vechime de 28 de ani, 4 luni si 4 zile, ( calculate de casa de pensii in conditiile actuale) cand pot iesi la pensie si la ce tip de pensie se poate incadra( asta in situatia in care au calculat corect acum si nu prima oara cand s-a primit dosarul) .
De ce credeti ca nu s-a valorificat grupa 2 de munca in conditiile in care a adus la dosar adeverinta de la locul de munca in care se demonstreza ca a fost incadrata in grupa 2 cu spor de 70%.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 19:21, 16 Februarie 2012
Art.62 alin.1 din Legea nr.62/2010 se refera la pensia anticipata ..

Daca soacra dvs are 55 ani si 7 luni, inseamna ca este nascuta in iulie 1956 ceea ce denota ca poate beneficia de:
- pensie la limita de virsta dupa anul 2017 luna Ianuarie la virsta standard de pensionare de 60 ani si 6 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 30 ani si 6 luni.

- pensie anticipata dupa anul 2012 luna Ianuarie la virsta de 55 ani si 6 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 38 ani si 6 luni.

- pensie anticipata partiala dupa anul 2012 luna Ianuarie la virsta de 55 ani si 6 luni daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 30 ani si 6 luni.

Adeverinta pentru grupa a doua trebuie sa fie întocmita şi eliberata în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 590/2008. Pentru a putea fi valorificată, adeverinţa se completează în mod obligatoriu la toate rubricile prevăzute.
Multumesc pentru raspuns.
Mai revin cu cateva intrebari:
- Somajul se ia in considerare ca si numar de ani in dosarul pentru pensie anticipata?
-La grupele 1 si 2 se adauga cele 6 luni respectiv 3 luni la an pentru pensie anticipata?
- Intreruperea pentru cresterea copiilor se adauga ca si ani pentru pensia anticipata?

Multumesc inca o data pentru amabilitate!

Perioada de somaj se valorifica la acordarea pensiei anticipate. La determinarea punctajului lunar se ia in considerare cuantumul indemnizatiei primite (Art.98 (2) Legea 263/2010).

Pentru perioada lucrata in grupe de munca in procent de 100% se adauga stagiu suplimentar de 3 luni pentru fiecare an lucrat in grupa a II-a si 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa I de munca. Pentru calculul stagiului suplimentar, perioada lucrata in procent de 70% se
transforma in perioada lucrata in procent de 100%.

Nu exista prevedere legala pentru valorificarea perioadei in care s-a intrerupt activitatea pentru cresterea copilului, astfel ca aceasta perioada nu constituie stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la 60 ani ? manea_laura manea_laura Buna ziua, Tatal meu vitreg a implinit 60 de ani in luna mai.Are in cartea de munca o vechime de 30 ani,dintre care 20 ani cu grupa a II-a.Nu am reusit ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie esiom esiom sotia mea este nascuta in iulie 1958 si a lucrat 27 ani, 7 luni si 6 zile pana acum. Va rog sa-mi spuneti cand poate iesi la pensie integral si anticipat. ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare gr. a ii-a de munca badeadan badeadan Pentru perioada 06.07.1983-01.04.1992(8ani,8luni,25zile) am adeverinta de gr. a II-a ,eliberata in anul 2000.Conform art. 55, tab.1 ,din legea ... (vezi toată discuția)