Pentru anii lucrati in strainatate cu contract de munca ce acte imi trebuiesc si cum sa procedez? Sant valabile cele transmise prin internet sau originale transmise prin posta? Se poate sa iau pensie de la firma unde am fost angajat? De ce vechime am nevoie pentru aceasta?
Exemplu:
-6 luni trimis de intreprindere in tara x
-9 luni trimis de intreprindere in tara y
-12 luni in tara z cu contract direct
-6 luni in tara q cu contract direct, alta firma
-4 ani in tara w cu contract direct , alta firma decit celelalte doua
Va multumesc
Daca ati lucrat in strainatate cu contrat de munca ar trebui ca perioadele sa se regaseasca in carnetul de munca. Daca ati fost trimis prin Ministerul Afacerilor Externe de exemplu, perioadele se regasesc in carnetul de munca iar carnetul de munca este actul necesar si suficient pentru dovedirea acestor perioade.
Pensia nu v-o acorda fostul angajator, ci casa de pensii in a carei raza domiciliati. Ca sa va spun cand puteti iesi la pensie, trebuie sa reveniti cu data nasterii dvs., cu stagiile de cotizare realizate (vechimea in munca, sa spunem), stagii care apar in carnetul de munca sau pentru care fostii angajatori au emis adeverinte, precum si eventualele perioade in care ati satisfacut stagiul militar, ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar sau ati beneficiat de indemnizatie de somaj, dupa caz.